6 madde de yeni bir iş kurmak isteyenlerin bilmesi gerekenler

Bir firmada çalışmak yerine kendi işini kurma isteği birçok kişinin hayalidir; fakat bu hayali gerçeğe dönüştüren pek fazla kişi bulunmamakta. Sıfırdan yeni bir iş kurmak, hem zahmetli hem de maliyetli bir süreçtir ve bu yolculuk sırasında birçok zorlukla karşılaşmak da mümkün.

Gerçekten inandığınız ve başarılı olacağınızı düşündüğünüz bir projeniz varsa tabii ki bu sıkıntılar yoldaki küçük taşlar olmaktan öteye gitmez. Eğer böyle hissediyorsanız ve kendi işinizi kurmayı planlıyorsanız, öncelikle bazı konulara dikkat etmeniz gerekecek; çünkü yeni bir iş kurmadan önce bilmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor.

Sermayenizin olması önemli; ancak yoksa umutsuzluğa kapılmayın

Yeni bir iş kurmak için elinizde belli miktarda bir sermaye olması gerekmektedir. Şirket kurma süreci, şirket için yapılacak harcamalar, kira, vergi ve diğer ofis masrafları, ürün tedarik ve/ya depo masrafları gibi birçok detay burada karşınıza çıkacak. Tabii ki bir de işin operasyon sürecindeki harcamalarınız olacak.

Tüm bunları karşılayacak ya da bir süre sizi ayakta tutacak bir sermayenizin olması gerekiyor. Ancak bir sermayeniz yoksa da umutsuzluğa kapılmanıza gerek yok. Devlet teşvikli KOSGEB ve bankaların destek kredileri, yeni bir iş kurmak isteyen kişilere sermaye konusunda bazı kapılar açıyor. Bu destek kredilerine başvurarak, işiniz için gerekli olabilecek sermayeleri bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra melek yatırımcılarla da görüşmeler yaparak, onlardan yatırım almayı deneyebilirsiniz. Detaylı bilgi almak içinse aşağıdaki yazıları okumanızı tavsiye ediyoruz.

KOSGEB destek kredisi nasıl alınır ve başvuru koşulları nelerdir?

KOSGEB girişimcilik kredileri nelerdir?

İş kurma kredisi veren bankalar hangileri ve bu kredilere nasıl başvurulur?

Kadın girişimcilere destek kredisi veren bankalar hangileri?

Yatırımcılarla görüşmeye gitmeden önce yapmanız gerekenler

Gerçekten seveceğiniz bir işi yapın

Türkiye’deki yaklaşımlardan biri de, bir anda büyüyen ve talep gören işlere odaklanmak. Hal böyle olunca, bir iş tuttuğunda, herkes onun bir benzerini yapmaya başlıyor ve bu yüzden de bir süre sonra rekabetin artmasından dolayı, hem verilen hizmetin kalitesi düşüyor, ürünlerin fiyatları düştüğü için kar marjı azalıyor. Bu sebeple de saman alevi gibi yayılan bu furyada ayakta duramayan firmalar kepenklerini indirmek zorunda kalıyor.

Kendi işinizi kurarken, bu şekilde yaklaşmamanız oldukça önemli. Sizin için bir şey ifade eden, karşılaştığınız her zorlukta, sevdiğiniz işi yapmanın keyfiyle bu sorunlara göğüs gerebildiğiniz, severek yapacağınız ve değer vereceğiniz bir iş yapmaya odaklanmalısınız. İşinizin pazarı küçük olabilir; ancak sadece paraya odaklanmak tek başına yeterli olmayacaktır. Elinizdeki küçük pazarı tamamen domine etmeye çalışırsanız ya da büyük bir bölümüne hitap ederseniz zaten istediğiniz kazançları elde etmeye başlarsınız. Buradaki önemli kural, yapmaktan keyif alacağınız bir işe odaklanmak olacaktır.

Her şeyi bilemeyebilirsiniz, bilmek zorunda da değilsiniz

Yeni bir iş kurarken, karşınıza bir takım engeller çıkacak. Bu kimi zaman muhasebe alanında olacak, kimi zaman işinizin arka planındaki teknik işler kimi zamansa dijital pazarlama ve web site yönetimi gibi işler olabilir. Ancak bunlar çözümlenemeyecek konular değil.

Gerektiği zamanlarda dışardan destek alarak bu işler yaptırabilirsiniz. Bir tanıdığınız size yardımcı olabilir ya da bir ajanstan ve/ya firmadan bu konular hakkında teknik destek alabilirsiniz. İşinizi kurarken her şeyi bilmek zorunda değilsiniz. Bir takım şeylerle yola çıktığınızda karşılacağınız için, şu an herşeye hakim olsanız dahi, yarın yeni bir gün ve yeni olaylar olacak. Gereken zamanlarda destek istemekten kaçınmamalısınız.

Ortağınızı seçerken dikkatli olun, gerekmiyorsa ortak olmayın

Birden fazla ortaklı şirketler genellikle daha başarılı oluyor. Çünkü iş dağılımı, ortaya konan sermaye gibi faktörler işin yapılış sürecinde etkili oluyor. Ancak buradaki en önemli nokta, ortak olacağınız kişileri iyi bir şekilde seçmek. Sadece iyi arkadaş olmanız ya da karşınızdaki kişinin elinde sizinkinden daha fazla para olması, bu işin yürüyeceği anlamına gelmiyor.

Özellikle arkadaşlar arasında yapılan ortaklıklarda, belli bir süre sonra sıkıntılar çıkabiliyor. İş dağılımının yapılmaması, herkesin eşit miktarda sözünün geçmesi gibi sorunlar, bir süre sonra hem işin hem de arkadaşlığın bitmesine sebep olabiliyor.

Ortağınızı seçerken, onun çalışma disiplinini, para yönetimini, hangi konulara hakim olduğunu ve size nasıl fayda sağlayabileceğini analiz edin. Çünkü burada sizin bilmediğiniz konularda uzman olan bir kişiye ihtiyacınız olacak ki böylelikle sizin yapamadığınız işleri o yapsın, onun yapamadığı işleri de siz yapın. Benzer mantalitede olduğunuzda aranızdaki kimya yaptığınız işe de olumlu bir şekilde yansıyacaktır.

Mevcut işinizden çok erken ayrılmayın

Mevcut işiniz, sizin şuanki maddi geçim kaynağınız olduğu için bu işinizden erken ayrılmamanız da bir hayli önemli. Çünkü kendi işinizi kurmak için buradan ayrıldığınızda, elinizdeki maddi gücü de kaybedeceksiniz. İşinizi kurduğunuz gibi para kazanmaya başlayamayabilirsiniz. Bu da tabii ki maddi sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir.

Elinizde sizi 6 ile 12 ay idare edebilecek bir bütçeniz olması oldukça önemli. Böyle bir bütçeniz olmadan işinizden ayrılmanız, sonraki süreci bir hayli zor bir hale getirebilir.

Sektör araştırması yapın

Tabii ki öncelikle yapmanız gerekenlerden biri de gireceğiniz pazarı detaylı bir şekilde araştırmak olacak. Bu pazarın durumu nedir, pazar uzun vadede büyüyecek mi ya da bu pazara ilgi artacak mı araştırmalısınız. Bunun yanı sıra rakip firmaları araştırarak, onların yaptıkları çalışmaları incelemeli ve sektöre girdiğinizde ne gibi zorluklarla karşılacağınızı belirlemelisiniz. Bu araştırmalar size yapacağınız işin uzun vadede nasıl sonuçlar getirebileceğini ve yolda ne gibi zorluklarla karşılaşabileceğinizi gösterecektir.

İnternet üzerinden satış yapmayı planlıyorsanız, bir e-ticaret sitesine ihtiyacınız olacak. Bu konuda biz size yardımcı olabilirsiniz.