Adwords Reklam Maliyeti Nasıl Azaltılır?

Anahtar kelimeler ve alt kelimelerde, arama motorlarında üst sıralarda yer almanız sitenize gelen kullanıcı oranını arttırdığı gibi hizmet ya da ürün arayan potansiyel müşterilerin de her zaman öncelikli olarak size ulaşmasını sağlar. Bu sebeple arama motorlarından gelen trafik oldukça önemlidir.

Fakat bazı zamanlar arama motorlarında üst sıralarda yer almak da yeterli olmayabilir. Çünkü Adwords ile reklama veren firmalar her zaman sitenizin üstünde çıkacaktır. Bu nedenle kaçınılmaz bir son gibi duran Adwords reklamlarına çıkma sürecinde maliyetleri en aza indirmek için neler yapabileceğinizi inceledik.

1- Rakip Analizi

Dijital pazarlamanın bütün kollarında yapmanız gereken ilk şey her zaman için rakipleri analiz etmektir. Eğer Adwords hakkında herhangi bir şey bilmiyorsanız bu sebeple ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini, hangi kelimelerde reklama çıkmanız gerektiğini de bilmiyorsunuz demektir. Bu gibi bilgileri en doğru şekilde rakiplerin yaptığı Adwords reklamlarına göz atarak elde edebilirsiniz. Sizin için önemli veriler, en çok hangi kelimeler üzerinde reklama çıkıldığı aylık ne kadar bütçe ayrıldığı ve bu bütçe ile ne kadar trafik çekildiğidir. Elde ettiğiniz bu veriler doğrultusunda kampanyanız için ortalama bir Adwords bütçesi tahminine sahip olursunuz.

2- Hedef Kitle Analizi

Hedef kitlenizi tanımak en önemli unsurdur. Bu yüzden hedef kitlenizi her ayrıntılarına kadar analiz etmeniz gerekmektedir. Hedef kitle analizi için Google Analytics’den yararlanabilirsiniz. Sitenize gelen kullanıcıların demografi özelliklerine dikkat ederek yaş aralıklarını, ilgi alanlarını öğrenebilirsiniz.

3- Ziyaretçi Çekmek veya Müşteri Çekmek

Reklamlara çıkma amacınızı tam olarak belirleyin. Siteniz yeterli derecede ziyaretçi çekiyorsa yüksek ihtimalle ziyaretçiden çok müşteri olabilecek kullanıcılara ihtiyacınız var demektir ve bu sebeple anahtar kelime listelerinizi bu şekilde düzenlemeniz gerekir.

Sitenize sadece ziyaretçi çekmek istiyorsanız en çok ziyaretçi çeken kelimelere odaklanmanız gerekir. Bu sebeple Adwords’e çıkmadan hedefinizi kesin ve net olarak belirlemeniz önemlidir.

4- Anahtar Kelime Planlayıcıyı Kullanarak Liste Oluşturmak

Google Anahtar Kelime Planlayıcı ücretsiz bir araçtır. Anahtar kelimelere bağlı olarak sonuç getirebilir, Sitenize ya da rakip sitelere göre, tıklama başı maliyetlere göre, anahtar kelimelerin rekabet oranına göre liste getirebilir. Anahtar kelime planlayıcısının size önerdiği kelimeler sayesinde tıklama başına maliyetleri az ama aranma hacmi fazla olan kelimelerden yeni bir liste oluşturabilirsiniz.

5- Negatif Anahtar Kelime Kullanmak

Reklam oluştururken negatif anahtar kelime kullanarak sonuçlarınızı daraltabilirsiniz. Böylece o kelimeleri içeriklerinizin anahtar kelimeler listenize eklememiş olursunuz.

Negatif anahtar kelime eklemek bütçeyi en aza indirmeye de büyük katkı sağlar.

6- Tıklama Başı Maliyeti Düşük Kelimelerde Reklama Çıkmak

Adwords’te her reklama tıklandığında hesabınızdan para çekilir. Her kelimenin tıklamasının birim fiyatı farklıdır. Tıklama başı maliyeti az olan kelimelerde reklama çıkarak bütçenizi minimuma indirebilirsiniz. Ancak bu türden çalışmaların geri dönüşümü popüler kelimelere oranla çok fazla başarılı olmayabilir.