Amazon’un Yeni Araçları

E-Ticaret sektörünün dev ismi Amazon, elektrikli pikap üreticisi Rivian ile ortak olarak ürettiği, kendi adını taşıyan, tam elektrikli ve teknolojik teslimat araçlarını tanıttı. Amazon, 2022 yılına kadar bu araçtan 10 bin adetlik filo kurmayı hedeflediğini belirtti.

Amazon yeni ilk tam elektrikli teslimat aracını tanıttı. Elektrikli araç girişim firması olan Rivian tarafından üretilen araçlar teknolojik anlamda günümüzdeki otomobillerin tüm özelliklerine sahip. E-Ticaret devi 2022 yılına kadar bu araçtan yollarda 10 bin tanesine sahip olmayı hedefliyor, 2030 yılı içinse hedef 100 bin adetlik bir filo.

Amazon Filo Sorumlusu Ross Rachey, “Rivian tarafından ilk kendi istediğimiz tarzda üretilen aracımıza kavuştuk. Rivian ile çıktığımız bu yolda ortaya çıkacak olan araçların alışılmışın çok dışında olacağını biliyorduk. Sürücülerin bu araçları kullanmayı sevmelerini ve müşterilerin mahallelerine bu araç geldiğinde heyecanlanmalarını istiyorduk. Rivian teknolojisini teslimat tecrübemizle birleştirdik. Şu an gördüğünüz şey teslimatın geleceği” açıklamasını yaptı.

Amazon yeni teslimat araçlarının motor, şanzıman, batarya, menzil ve teknoloji gibi detaylarını paylaşmadı. Araç dışarıdan, alışkın olduğumuz teslimat araçlarına göre çok farklı görünüyor. Aracın dışına yerleştirilen kameralar, tamamıyla dijital olan iç kabine aracın 360 derece görünümünü yansıtıyor. Sizin de tahmin ettiğiniz gibi Amazon’un sesli asistan uygulaması olan Alexa ile birlikte çalışıyor.

Araçla alakalı sızdırılan bilgilerden birkaçı ise şu şekilde. Sürücü tarafında yer alan kapı daha da güçlendirilecek. Ayrıca hızlı erişim için arka tarafta 3 farklı raf seviyesi olacak. Amazon aracın içinde rahat hareket edilmesi için geniş bir alan sunulacağını söylüyor.

Elektrikli arabalar nasıl çalışır?

İçten yanmalı motorlardan farklı olarak elektrikli otomobillerde yakıt deposu yerine batarya ve pil setleri bulunur. 60 volt enerji ile çalışan elektrikli motora gereken güç, işte bu batarya ile sağlanır. Herhangi bir elektrik kaynağından şarj edilebilen batarya, aynı zamanda fren sırasında da motorun ihtiyaç duyduğu enerjiyi depolar. Böylece güç, benzin ya da dizel bir yakıtın yanması ile değil, bataryalarda depolanan elektrik enerjisinin motoru beslemesiyle elde edilir. Çevre dostu elektrikli arabalarda elbette egzoz da bulunmuyor. Gürültü kirliliği, yüksek karbon salınımı ve devir saati kavramı… Elektrikli arabaların çalışma prensipleri artık tüm bu kavramları dönüştürüyor, yeniliyor.

Elektrikli arabalar nasıl şarj olur?

Otomobilinizi evinizdeki bir prizi kullanarak şarj etmeye ne dersiniz? Elektrikli arabalarda bu mümkün. Bu otomobiller farklı yöntemlerle şarj edilebiliyor. Alternatif akım beslemesi kullanılarak yapılan şarj yönteminde, ev tipi bir priz ile otomobilinizi şarj edebilirsiniz. Diğer şarj türlerine göre daha yavaş olsa da bu yöntemle yüksek kaliteli bir batarya, yaklaşık bir gecede tam doluluk oranına ulaşıyor. Ev dışındaki şarj istasyonları ise bu süreyi daha da kısaltıyor. Karma akım ve doğru akım sistemini kullanan bu istasyonlarda hızlı şarj için doğru akım yani DC şarj akımı ünitesini tercih edebilirsiniz. Günümüzde batarya setleri, kullanım sürelerini artıracak AR-GE çalışmaları ile sürekli geliştiriliyor. Gelecekte ise sürücüleri kablosuz şarj sistemleri bekliyor.

Elektrikli arabaların menzilleri ne kadardır?

Elektrikli arabaların kısa menzile sahip olduğunu ve tek şarjla ancak şehir içi mesafelerde yol kat edebileceğinizi düşünüyorsanız, yeni nesil bataryalar sizi şaşırtabilir. Geliştirilen yazılımlar, güçlendirilen bataryalar sayesinde günümüzde elektrikli bir araba ile yaklaşık 500 kilometreye kadar yolculuk yapabilirsiniz. Elbette bu kilometre değeri aracınızın batarya kapasitesine, hava koşullarına ve sürüş alışkanlıklarınıza göre değişiyor. Örneğin, çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda yapılan, aracın ısıtma ve soğutma sistemlerinin kullanıldığı ve yüksek hızda seyredilen yolculuklarda elektrikli arabanızın menzili de kısalacaktır.

Elektrikli arabaların avantajları nelerdir?

Gerçek bir çevreci ile tanışmaya hazırsanız, yeni nesil elektrikli arabalar performans ve düşük bütçeli kullanımı ile hem şehir içinde hem şehir dışı gezilerinde sizi geleceğe taşımaya hazır. Seri ve sessiz bir kullanım vadeden bu otomobiller, atık gaz salınımını da geçmişte bırakıyor. Yenilenebilir bir yaşamın yoldaki temsilcisi elektrikli arabalar ile fosil yakıt kullanan araçlara göre aynı mesafeyi 5-7 kat daha düşük bir harcama ile gidebilirsiniz. İçten yanmalı motorlara göre çok daha dayanıklı olan motor ise sadece tek bir hareketli parçadan oluşuyor. Böylece elektrikli otomobiller sürücüsünü bakım, yağ değişimi gibi işlemler için ayrılan süre ve bütçeden de kurtarıyor. Doğaya zarar vermeden otomobil kullanma zevkini üst seviyede yaşatan elektrikli arabalar, yenilenebilir enerji kaynaklarının korunmasına ve sera gazı salınım değerlerinin düşürülmesine büyük katkı sağlıyor.