Başarılı bir pazarlama kampanyası hazırlamak için bilmeniz gerekenler

E-ticaret sitenizi tanıtmak, yeni hedef kitlelere ulaşmak, ürününüzün tanıtımını yapmak ve geri dönüşümlerinizi artırmak için farklı pazarlama kampanyalarından yararlanabilirsiniz. Doğru adımları attığınızda düzenlediğiniz pazarlama kampanyalarından en yüksek geri dönüşümü alarak, hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Tabii ki doğru bir pazarlama kampanyası hazırlayabilmek için de bazı konuları bilmeniz ve bunları reklam ve pazarlama çalışmalarınıza dahil etmeniz gerekir.

Pazarlama çalışmaları hedef kitleye ve ürünlere göre farklılık gösterebildiği için, buradaki stratejilerde de bazı değişikliklerin yapılması gerekebilir. Bir firma için başarı gösteren çalışmalar, başka sektördeki başka bir firma için aynı sonuçları vermeyebilir. Ancak yine de pazarlama kampanyalarını ele aldığımızda bazı ortak noktalar bulunuyor ve bu ortak noktalar üzerinden kendi ihtiyacınıza yönelik pazarlama çalışmalarınızı yapabilir ve A/B testleriyle bu stratejileri geliştirerek bu kampanyalardan en yüksek verimi alabilirsiniz.

Hedeflerinizi belirleyin

Pazarlama kampanyanızı hazırlamadan önce hangi amaçla bu kampanyayı düzenleyeceğinizi belirlemeniz gerekir. Sizin için doğru amacı belirledikten sonra, pazarlama kampanyanızın içeriğini doğru bir şekilde belirleyerek, doğru platformlarda bu kampanyayı gösterebilirsiniz.

Marka bilinirliği artırmak, yeni veya mevcut bir ürünün tanıtımı, herhangi bir eylem için geri dönüşüm artırma (e-posta aboneliği, mobil uygulama yükleme vb.), sitenize trafik sağlama, yeni hedef kitlelere ulaşma gibi birçok farklı amacınız olabilir ve reklam kampanyanızı da bu amaç doğrultusunda şekillendirmeniz gerekir.

Hedef kitlenizi belirleyin

Amaçlarınızı belirledikten sonra bu kampanyayı hangi hedef kitleye yönelik hazırlayacağınızı da belirlemeniz gerekir. Herbir kampanyanın amacı farklı olduğu gibi ulaşacağı hedef kitle de farklılık gösterebilir.

Örneğin, mobil uygulamanızı tanıtmak ve kullanıcıların bu uygulamayı indirmelerini istiyorsanız, mobil reklamlara ve mobil platformalara yönelmeniz gerekecektir. Eğer sadece Android tabanlı bir uygulamanız varsa bu noktada da reklam hedeflemelerinizde iOS (iPhone) kullanan kullanıcıları hedeflemelerden kaldırmanız gerekecektir. Böylelikle reklam bütçenizi daha iyi optimize etmiş olursunuz.

Amaçlarınızı belirledikten sonra bu amaçlara uygun olacak hedef kitleyi ve müşteri profilini de bu sebeple belirlemeniz oldukça önemli bir detaydır.

Platformlarınızı belirleyin

Amaçalarınızı belirledikten sonra, bu pazarlama kampanyasından en yüksek verimi alacağınız platformları seçmeniz gerekiyor. Hedef kitlenizin aktif bir şekilde yer aldığı ya da takip ettiği platformları belirlemeniz, bu kampanyalarınızdan alacağınız verimi artıracaktır. Hedeflediğiniz kitlenin yer almadığı platformlarda bu kampanyaları göstermeniz, elinizdeki pazarlama bütçesini boşa harcamanıza neden olacağı için, kampanyanın görüntüleneceği platformları doğru bir şekilde seçmeniz gerekir.

Sosyal SEO’yu göz ardı etmeyin

Pazarlama çalışmalarınızı sosyal platformlar üzerinden yapacağınız durumlarda, sosyal SEO’yu da unutmamanız gerekiyor. Sosyal mecraların kendi içlerinde bir arama özelliği olduğu gibi Facebook ve Twitter gibi platformlardaki paylaşımlar Google üzerinde de indeksleniyor. Böylelikle reklam haricinde bu kampanyanız organik olarak da belli hedef kitlelere ulaşabilir. Bu nedenle de kampanyayla ilgili anahtar kelimelerinizi açıklama metinlerinizde ve başlıklarınızda kullanmaya özen göstermelisiniz.

Farklı kanallarla kampanyalarınızı destekleyin

Tek veya iki platformda bu kampanyalarınızı göstermeniz yeterli olmayabilir. Daha fazla kişiye ulaşmak ve bu kampanyayı daha fazla duyurmak için, kampanyalarınızı yine hedef kitlenize ulaşabileceğinizi düşündüğünüz kanallarla desteklemeye de özen göstermelisiniz.