Bilmeniz Gereken Kritik Google Cezaları

Google, kullanıcılarına belli bir standardın üzerinde deneyim sunmak ve sitelerin içerik kalitesinden ödün vermemesini sağlamak adına belli başlı cezalar uygular. Bu cezalandırmalar sonucunda google sıralamasında düşebilir, arama sonuçlarında irtifa kaybedebilirsiniz. Google cezaları, manuel ve algoritmik olarak ikiye ayrılabilir. Manuel cezalar şikayetler/reportlar vasıtasıyla google çalışanları tarafından uygulanan cezalardır. Algoritma ise belirlenmiş birtakım kuralların sitelerde otomatik olarak uygulanması ile sonuçlanır. Algoritma ceza olarak tanımlanmayabilir. Algoritmik cezalar ikiye ayrılır:

Google Panda cezası ve Google Penguen cezası. Panda, zayıf içerikleri cezalandırmak için kulllanılırken penguen ise kötü linklendirmeler, yanıltıcı keywordler gibi kullanıcı deneyimine zarar veren seo optimizasyonlarına yönelik yapılır. Panda her ay haber verilmeksizin uygulanırken, penguen ise her yıl önceden bildirilerek uygulanır.

Google Sandbox cezası

Google Sandbox cezası, sizi aramalarda geriye düşürür hatta “deindex” ederek hiç görülmemenizi sağlar. Bu durum da büyük bir hit kaybına sebep olur. Sandbox cezasının temel sebepleri aşırı backlink kullanımı, kopya içerik, yanıltıcı ve fazla kullanılan anahtar kelimeler olabilir.

Google -900+ cezası

Abartılı seo optimizasyonu ve link kullanımı ile Google algoritmasını yanıltmaya yönelik hareketler sonucunda bu ceza alınır ve sıralamada gerilere düşersiniz. Sandbox’tan farkı, indexte kaybolmazsınız. Bir uyarı cezasıdır. Sorunu düzelttikten sonra tekrar eski sıralamanıza kavuşabilirsiniz.

Cloaking ve Sneaky Yönlendirmeler

Güvenilir bir içerik vaat etmemesine rağmen abartılı seo optimizasyonu ile Google’da üst sıralamaya çıkmayı başaran sayfalara verilen cezadır. Sneaky yönlendirmeler ile google sıralamasında çıkan URL yerine farklı bir sayfaya yönlendiren siteler de bu kapsamda ceza alır.

-30 -60 -90 Cezası

Sıralamada 30 ila 90 arası bir kayba sebep olduğu için bu isim verilmiştir. Kalitesiz backlinkler, site içi optimizasyonun kötü olması, sahte hitlerin kullanılması, sitenin Google güncellemelerine uyumlu olmaması temel sebeplerindendir.

Google Bomb Cezası

Arama sonuçlarında yüksek sıralarda olan bazı kelimelerde düşüş yaşanması bomb cezası ile gerçekleşir. Sebebi gerilere düşen kelimelerden çok fazla link alınması olabilir. Düşük kaliteli linklerin silinmesi ve o kelimelere link alımının düşürülmesi bu sorunun çözecektir.