Dergi ve gazete gibi offline mecralardaki reklamlarınızı nasıl ölçümleyebilirsiniz?

Firmalar sadece internet üzerinden reklam vermek zorunda değiller. Basılı ve görsel yayınları kullanarak da reklam çalışmaları yapabilirler. Gazete, dergi, broşür, afiş, bilboard, radyo ve TV reklamları gibi farklı kanallar üzerinden reklam çalışmaları yapmak mümkün. Tabii ki bu mecralarda reklam vermenin dezavantajı, yaptığınız yatırımın size nasıl ve ne kadarlık bir geri dönüş sağladığını yüzde yüz olarak ölçümleyememeniz.

Dijital bir ortamda olmadıkları için, herhangi bir istatistiksel veri sunamazlar ve bu sebeple de yaptığınız harcamların size ne kadar kazandırdığını göremezsiniz. Bu reklamlar genellikle internet üzerinde iş yapmayan firmalar tarafından tercih edilebilse de, e-ticaret firmaları da fiziki reklamlardan yararlanabiliyorlar.

Yüzde yüz doğru sonuçlar vermese de bu mecralarda verdiğiniz reklamları ölçmenin de bazı yöntemleri bulunuyor. Bu yazımızıda da bu yöntemleri ele alacağız.

Farklı bir telefon numarası kullanın

Offline mecralara reklam verirken, reklamınızın içine farklı bir numara yerleştirin. Bu telefon numarasını sadece bu offline mecralardaki reklamlarda kullanın. Böylelikle, bu numaradan size ulaşan kişilerin, sizin offline reklamlarınızı gördüğünü anlayabilirsiniz. Bu aramaların bir kaydını tuttuğunuzda da reklam dönemi sonrasında, ne kadarlık bir kişiden geri dönüş aldığınızı ölçümleyebilirsiniz.

Farklı kupon kodları yerleştirin

Fiziki mecralardaki reklamlarınıza farklı kupon kodları yerleştirmeniz de buradan gelen geri dönüşümü ölçümlemek için size yardımcı olacaktır. Sitenize gelen kişiler, bu kupon kodlarını kullandıklarında, sizin fiziki reklamlarınızı görmüş olacaklardır. Bu kişilerin de bir kaydını tutmak, kampanya dönemi hakkında size bir takım istatistikler sunacaktır.

Farklı bir URL ya da landing page kullanın

Ölçümleme yapmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise, farklı bir URL ya da landing page kullanmak olacaktır. Bu yöntemi kullandığınızda, fiziki reklamınızı gören kişiler, doğrudan bu adresleri ziyaret edeceklerdir. Siz de Google Analytics üzerinden bu sayfalara gelen kişileri takip ettiğinizde, reklamınızın erişimi hakkında bir takım bilgilere ulaşmış olacaksınız. Bu işlemi yapmak için, bir mikro site oluşturabilir ya da doğrudan kampanyanızla ilgili yeni bir sayfa oluşturarak, reklamlarınızda bu sayfaların URL adreslerini paylaşabilirsiniz.

Mikro siteler oluşturun

Mikro siteler oluşturmak ya da alt alan adlarıyla (subdomain) kampanyaya özel landing page’ler hazırlamak da istatistiksel veri toplama konusunda size yardımcı olacaktır. Offline reklamlarınızda bu mikro sitelerin ya da alt alan adlarının URL’Lerini paylaştığınızda, bu adresleri ziyaret eden kişilerin istatistiklerini Google Analytics üzerinden ölçümleyerek, reklamlarınızın geri dönüşümü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Doğrudan gelen trafiğinizi ölçümleyin

Reklam çalışmaları yaptıktan sonra, internet sitenize doğrudan gelen kişilerin takibini yapmak da bir başka yöntem olabilir. Reklamlarınız sonrasında sitenizde belli bir trafik artışı olabilir. Bu tabii ki yüzde yüz sonuç vermeyebilir; ancak fiziki reklam üzerinde marka adınızı ya da internet adresinizi paylaşmanız, kullanıcıların doğrudan sitenize gelmesini sağlayacaktır. Bu nedenle de doğrudan gelen trafiğinizi ölçümlemek, buradaki küçük artışları belirlemek, reklamlarınızın erişimi hakkında size bir takım bilgiler sunabilir.