Dijital Pazarlamada Büyük Strateji Hatası; Sahte Takipçi!

Sosyal medyanın kullanım alanının artması ile birlikte bireysel kullanıcıların yanı sıra markalar da reklam ve tanıtım stratejileri arasına sosyal medya kanallarını hızla dahil ediyor. Bununla birlikte sosyal medyada takipçi sayısının ve etkileşim oranının arttırılması amacıyla yapılabilecek çalışmalara gün geçtikçe yenisi ekleniyor ve yeni yöntemlerle markalar daha kalabalık kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

Son dönemde dijital pazarlama yöntemlerinden sıklıkla uygulananlardan biri olan influencer pazarlamada çalışmalardan başarılı bir geri dönüş alınabilmesi için belli başlı kurallara uymak gerekiyor. Dijital pazarlama uzmanları influencer yönteminde sahte takipçilerin stratejik bir hata olduğu konusunda hemfikir. Çok ciddi bütçelerin ayrıldığı ve yaşam gerçekliğindeki iletişim ağının da kapsandığı bu yöntemde sahte takipçiler bir zehir misali pazarlamayı zedeliyor.

Sosyal medya kanallarında yürütülen pazarlama stratejilerinde; isabetli fikir, fikirle doğru orantılı bir şekilde oluşturulan paylaşımların gerçek kullanıcılar tarafından ilgi çekici bulunması ve bununla birlikte sadık takipçilerin bulunması büyük önem taşıyor. Sahte takipçilerle milyonlarca takipçisi var(mış) gibi görünen hesaplar ne yazık ki gerçek kullanıcıların markaya olan güvenini zedeliyor ve kötü bir imaj çiziyor. Bir markanın sosyal medya hesabında binlerce takipçi olduğunu düşünün ama aynı zamanda etkileşim oranının çok düşük olduğunu ve beğeni sayınısın 10’u; yorum sayısının 1’i geçmediğini düşünün. Bu durum elbette sahte takipçilerin olduğunu teşhis etmek için bir yöntem olmakla birlikte aynı zamanda marka güvenilirliğine de zarar veren bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Birkaç saatte binlerce hatta milyonlarca takipçi kazanmak yerine belli bir süreç içerisinde duygu ve düşüncenin odağında kazanılan takipçilerin dijital pazarlamada çok önemli bir yeri olduğu yadsınamaz bir gerçek. Aynı zamanda sokaktan geçen bir kişiyi para karşılığında mağazaya girmesini sağlayamayacağımız gibi sosyal medya kanallarında da para karşılığı alınan takipçilerin bir etkisi olmayacaktır.