Facebook reklamları nasıl etkin kullanılır?

Facebook şüphesiz sosyal medya pazarlamada en çok öne çıkan platform. Gerek kullanıcı sayısının çok olması gerekse reklam modellerinin gelişmiş olması ve detaylı istatistikler sunuyor olması markaların bu platformu tercih etmesine sebep oluyor.

Bu yazıda da bu reklam modellerini etkin kullanıp, nasıl daha fazla kişiye ulaşabileceğiniz üzerinde duracağız.

Doğru reklam modelini seçmek

İlk olarak marka olarak doğru reklam modelini seçerek işe başlamalısınız. Facebook’a reklam verme amacınız ne? Sayfanızı mı öne çıkartmak istiyorsunuz, yoksa bir gönderinizin reklamını mı yapmak istiyorsunuz?

Reklam modellerini iyi anlamanız ve hangisinin hangi amaca hizmet ettiğini bilmeniz gerekiyor. Böylelikle doğru bir reklam kampanyası oluşturabilirsiniz.

Doğru hedefleme yapmak çok önemli

Facebook reklamı verirken birçok markanın hatta ajansın bile yaptığı en büyük yanlışlardan biri de hedefleme yapmamak. Facebook reklamlarında hedeflemenin çok büyük bir rolü bulunuyor.

Hedefleme nedir?

Öncelikle hedeflemenin ne olduğunu açıklayarak başlayalım. Aslında adından da anlaşılacağı gibi reklamınızın ulaşacağı hedef kitleyi belirlemek diye özetleyebiliriz.

Facebook reklamlarında hedefleme yaparken, kullanıcıların ilgi alanlarını, yaşlarını, yaşadıkları bölgeleri seçebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra reklam kampanyanızın ilgili olduğu konuları (spor, tasarım, doğa vb.) da bu hedefleme panelinde seçebiliyorsunuz.

Bunlara ek olarak ilgili Facebook sayfalarını ya da kullanıcıların beğendikleri Facebook sayfalarını örnek olarak girerek reklamlarınızın özellikle bu sayfaları beğenen kişilere çıkmasını da sağlayabiliyorsunuz.

Hedefleme yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise hedeflediğiniz kişi segmentinin çok geniş olmaması. Facebook zaten böyle bir durum olduğunda sizi uyarıyor. Hedeflemenizin çok geniş olması daha çok insana ulaşabileceğiniz algısını yaratabilir. Ancak reklamın işleyiş modeli bu şekilde değil. Hedef kitlenizi daha dar tutarak geri dönüşümlerinizi artırmanız gerekiyor.

Panelde hedefleme genişliğini gösteren alanda bu seçeneklere dikkat edebilir ve bu doğrultuda yaptığınız ayarlara göre daha etkin ve verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Bütçenizi planlı harcamalısınız

Elinizde Facebook reklamları için belli bir bütçe olacaktır. Bunu harcarken doğru bir strateji izlemelisiniz. Tüm bütçenizi sadece bir reklam kampanyasına ayırmak doğru bir hareket olmayacaktır. Bunun yerine birkaç farklı kampanya oluşturun. Farklı hedeflemeler yapın, farklı reklam modelleriyle farklı içerikleri öne çıkartın.

Böylelikle bir reklam kampanyanızdan istediğiniz sonuçları alamazsanız başka bir reklam kampanyası oluşturabilirsiniz. Yanlış hedeflemeler yapmış olabilirsiniz ve bir sonraki reklam kampanızda farklı grupları hedef alabilirsiniz.

Bütçe yönetimi yaparken farklı reklam modellerini kullanabileceğinizi de göz önünde bulundurun. Zaten tek bir reklam modeline odaklanmak çok da doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Farklı modelleri birbirlerine destek olacak şekilde kullanmanız oldukça önemli.

Örnek olarak sayfa beğenilerinizi artırmak için bir kampanya oluşturduktan sonra, sayfanızda paylaştığınız bir gönderiyi öne çıkartarak sayfanızı beğenenlere yeni içerikler sunmuş olabilirsiniz. Facebook, algoritmaları nedeniyle tüm içeriklerinizi sayfanızı beğen herkese göstermiyor. Bu nedenle sayfa beğenilerine odaklanırken aynı zamanda içeriklerinizi de öne çıkarmaya dikkat etmelisiniz.

Bunların yanı sıra şirketinizin tanıtım videosunu ya da varsa mobil uygulamasının reklamını da yaparak etkileşimleri ve geri dönüşümlerinizi artırabilirsiniz.

Planlama yapın

Facebook reklamlarından daha iyi yararlanabilmek için reklam kampanyalarınız için bir plan oluşturun. Böylelikle uzun vadede hangi reklamları çıkacağınızı, hangi modelleri kullancağınızı ve geçmişte yaptığınız reklam çalışmalarını görebilirsiniz. Geçmişte yaptığınız reklam kampanyalarını tekrar yapmamış olursunuz.

Reklamlarınızın analizini yapın

Facebook’un reklam yönetim sayfası üzerinde geçmiş kampanyalarınızı inceleyerek nasıl sonuçlar aldığınızı da inceleyebilirsiniz. Hedeflemelerinizi inceleyerek hangi reklamların daha etkili hangilerininse başarısız olduğunu görebilirsiniz. Gelecekte vereceğiniz reklamları da bu sonuçlara göre planlayabilirsiniz.

Sürekliliğe önem verin

Reklam bütçenize göre bu durum değişiklik gösterebilir. Ancak viral bir içerik üretmiyorsanız Facebook, sayfanızda paylaştığınız içerikleri organik olarak sadece küçük bir bölüme gösterecektir. Facebook’un sayfa yönetiminde markaların karşısına çıkan en büyük engellerden biri de bu.

Bu nedenle devamlı olarak içeriklerinizi daha fazla kişiye ulaştırabilmek için reklamlarınızda sürekliliğe önem vermelisiniz.

Gerekirse küçük bütçeler ayırarak hafta içinde ilgi gören içeriklerinize reklamlar vererek bu içerikleri öne çıkarabilir ya da ilgi görmeyen ancak sizin için önemli olan içerikleri de öne çıkarabilirsiniz.

Sizin için iyi sonuçlar getiren bir hedef grubu reklam ayarlarınıza kaydedebilir ve hızlı bir şekilde tekrar tekrar hedefleme yapmadan küçük bütçelerle gönderilerinizi öne çıkartabilirsiniz.