Fiziki mağazalar için dijital dönüşüm rehberi

Günümüzde dijital dönüşüm, fiziki mağazalar için de önem taşıyor; özellikle pandemi döneminde bu dönüşümün değeri daha da arttı. Dijital dönüşüm ile fiziki olarak yaptığınız işi internet ortamına taşıyabilir, tanıtım, pazarlama ve reklam çalışmalarınızı internet ortamında yapabilir, müşterilerinize yine dijital ortamlardan ulaşabilir ve onlara müşteri desteğini yine sanal kanallar ile yapabilirsiniz. Bu dönüşüm sürecinde de üzerinde durmanız gereken önemli konular bulunuyor.

Fiziki mağazlar için dijital dönüşüm rehberi

Web sitesi kurma

Dijital dönüşüm sürecinde ilk önceliğiniz bir web sitesi kurmak olacaktır. E-ticaret siteniz üzerinde ürünlerinizi satabilir, reklam ve pazarlama çalışmalarınızı yapabilir, müşteri desteği sağlayarak satış öncesi ve sonrasında tüketicilere yardımcı olabilirsiniz.

E-ticaret siteniz, fiziki mağazanızdaki vitrinleriniz gibidir. Bu sebeple de dikkat ve ilgi çekici olmalıdır. Bu noktada da site tasarımı, kullandığınız ürün fotoğrafları, ürün açıklamalarınız önemli bir görev üstlenmektedir.

Site için altyapı seçimi

E-ticaret sitesi kurma sürecinde güvenilir bir altyapı seçmeniz de gerekiyor. Web site için ücretsiz yazılımlardan yararlanabilir, bir ajans ya da freelancer ile çalışarak kendinize özel bir site tasarımı yaptırabilir ya da hazır e-ticaret altyapı paketlerini tercih edebilirsiniz.

Bunlar arasında seçim yaparken, işinizi büyütebileceğiniz, sitenin kapsamını artırabileceğiniz ve maliyetlerinizi de en optimumda tutan seçeneklere yönelmenizde yarar vardır. Daha önce web site yapma tecrübeniz bulunmuyorsa dijital dönüşüm sürecinde, e-ticaret altyapı paketleri sizin için daha iyi bir alternatif olacaktır.

Web site içeriklerinin hazırlanması

Web site kurulumu ve altyapı seçimi işlemlerinin ardından dijital dönüşüm sürecinde web site içeriklerinin hazırlanması gerekecektir. Burada öncelikli olarak sitenizde olması gereken bazı sayfalar bulunmakta. Bunların içeriklerini hazırlamanız gerekir. Hakkımızda, iletişim, kişisel verilerin güvenliği, iade bilgileri, sıkça sorulan sorular, tüketici hakları, mesafeli satış sözleşmesi gibi her e-ticaret sitesinde bulunan sayfalar vardır. Bunların içeriklerini hazırlayarak sitenizi detaylandırmanız gerekir.

Ürün sayfaları ve içeriklerinin oluşturulması

Yazının başında da belirttiğimiz gibi e-ticaret siteniz, işinizin vitrinidir. Vitrini ne kadar ilgi çekici olursa, tüketicileri de sitenizde bir o kadar fazla tutarsınız. Ürün sayfalarınız da mağazalarınızdaki satış görevlilerinin rollerini üstlenmektedir. Ürün sayfalarınızda kullandığınız görseller ve ürün açıklamaları tüketicilerin satın alma kararlarını doğrudan etkiler. Bu nedenle de bu sayfalar üzerinde de bir takım çalışmalar yapmanız gerekmektedir.

Dijital dönüşüm sürecinde, ürün fotoğraflarınız da önemli bir rol oynamakta. Fiziki mağazada tüketiciler ürünleri yakından görüp, onlara dokunabililer. Ancak web site üzerinde bunu yapamazlar. Bu nedenle de ürün kalitesini öne çıkartmak ve talep artırmak için yüksek çözünürlüklü fotoğraflar kullanmanız, farklı açılardan ürün fotoğraflarını çekmeniz ve yakın plan çekimleriyle de ürünün malzemesini göstermeniz gerekir.

Dijital pazarlama ve içerik çalışmaları

Dijital dönüşüm ile beraber e-ticaret sitesi kurmanın yanı sıra pazarlama ve reklam çalışmalarınızı da dijital ortamlara taşımanız gerekecektir. Hedef kitlenize ulaşma, onları e-ticaret sitenize yönlendirme, ürün ve hizmet tanıtımları yapma ve belli bir topluluk oluşturabilmek için dijital pazarlama çalışmalarına yatırım yapmanız gerekir.

Sosyal medya hesapları açmak ve sonrasında bu hesapların yönetimini yapmak, sosyal ağlar için içerik üretimi yapmak, sosyal ağlarda reklam kampanyaları oluşturmak, içerik pazarlama çalışmaları ile blog içerikleri oluşturmak, Youtube ya da diğer sosyal ağlar video içerikler üretmek, bu dijital dönüşüm sürecinin parçalarını oluşturmaktadır.