Google Keşfet Nedir?

Google Keşfet, ilk olarak Aralık 2016’da tanıtıldı. Kullanıcıların ilgi duyduğu konular ve etkinlikler hakkında güncel kalmasına yardımcı olması amacıyla kişiselleştirildi. Mobil cihazlar için optimize edilmiş akıllı feed olarak tanımlanmakta.

Google Keşfet ile ilgili konuşmak için, Google, kavramının ilk ikrarı olan Google Asistan’ı başlattığı 2012’ye geri dönmek gerekir.  Bu özellik, Google Arama uygulamasının bir parçasıydı. İlk etapta Android için, daha sonra 2013’te iOS cihazları için oluşturuldu. Nihayetinde, Google Asistan’ın amacı son kullanıcılara spor haberleri, eğlence haberleri gibi ilgili bilgileri sunmaktı. 

Google Asistan

Google, Aralık 2016’da Google Asistan’ın kullanıcılar için daha iyi bir deneyim sağlamak üzere güncelleneceğini belirtti. İki bölüm olarak ayrılacaktı:

1) Haberler ve diğer ilgili içerikleri sunacak olan Feed ve güncellemeler.
2) Uçuş ve otobüs bilgileri, randevu anımsatıcıları ve daha fazlası gibi daha kişisel bilgiler.

İkisini bölmenin arkasındaki itici düşünce, kullanıcıların açıkça tanımlanmış yerlerde ilginç içerik ve kişisel bilgiler bulmasını kolaylaştırmak ve kullanıcıyı daha fazla kendisine bağımlı tutmaktı. Her iki durumda da, Google’ı ne kadar çok kullanırsanız ve sizi ne kadar çok öğrenirse, deneyiminiz o kadar iyi olur mantığıyla hareket edilmişti.

Google Keşfet’in Doğuşu

Google Feed, 2017 senesinin yaz aylarına doğru, (Eylül 2018’de daha kapsamlı bir yenileme ve yeniden markalama yapmadan ve Google Keşfet olarak yeniden ortaya çıkmadan önce) bir dizi geniş güncelleme ve algoritma yükseltmesi gerçekleştirdi. Bu değişikliklerden sonra Google Keşfet, Google’ın kullanıcılara bir anahtar kelime yazmadan önce aradıkları içeriği sağlama amacının en yeni ürünü olarak meydana geldi

Google Keşfet SEO’su Nasıl Yapılır?

Bazı durumlarda Google Keşfet, Google Arama’dan daha fazla trafik çeker. Google Keşfet, bir kullanıcının arama geçmişinden ve etkileşimlerinden öğrenerek alışkanlık oluşturmaya yardımcı olduğundan, küçük aktörler acı çekerken büyük aktörlerin kazanacağı kaygısıdır. Öyleyse, Keşfet için büyük veya küçük olsun, sitenizi nasıl optimize edebileceğinizi anlatalım. SEO, geleneksel aramada olduğu gibi Keşfet için büyük bir rol oynamasa da, kuralların çoğu hala geçerlidir. İnternette çeşitli yabancı kaynaklardan topladığımız Google Keşfet’te görünmek için yapılması gerekenler:

İlginç ve kullanışlı içerikler oluşturmak: Google Keşfet yalnızca mevcut içeriği sunmakla kalmaz, aynı zamanda insanlar için ilginç olan içerikleri de sunar. Bu, sitenizdeki hem yeni hem de eski içerikten yararlanabileceğiniz anlamına gelir.

Sayfalarınızın güvenilir olduğundan emin olmak: Sitenizin ve içeriğinin güvenilir olduğundan emin olun. Başlamak için HTTPS’ye geçerek (henüz yapmadıysanız) sitenizi güvenli hale getirmeyi düşünmelisiniz . URL’lerinizde HTTPS bulunmaması, ziyaretçileriniz için kötü bir imaj olur. Ayrıca güvenilirliği pekiştirmek için sitenize bir hakkımızda sayfası ekleyin ve mümkünse sosyal paylaşım kanallarını açın.

Yüksek kaliteli görüntü ve video kullanımı: Yüksek kaliteli görüntü veya video içerikli sayfalar Google Keşfet’te, daha iyi performans göstermektedir. Fotoğraflarınızın ve resimlerinizin kb/mb bakımından sıkıştırılmış ancak çözünürlük bakımından en az 900 piksel genişliğinde ve açıklayıcı bir dosya adına ve alt metine sahip olduğundan emin olmanızı öneririz.