Google Trends Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google günümüzde bilinen arama motorları arasında en çok kullanılan arama motorudur. Sektörün devi Google’ın %87’lik küresel bir pazar payı bulunuyor. (Ülkemizde bu oran çok daha yüksek) Elindeki bu güç sayesinde, algoritmaları ile insanların neyi araştırdığı , ne zaman araştırdığı gibi önemli bilgileri içerisinde barındırıyor. Ve bütün bu veriyi Google depolamış oluyor. Bütün bunların sonucunda Google bu verileri sadece depolayarak kendini saklamakla kalmıyor bugün bahsedeceğimiz Google Trendler ürünü sayesinde bunları bizlerin görüntüleyebilmesi için detaylıca derliyor ve Google Trends yani Google Trendler aracılığı ile son kullanıcısı ile buluşturuyor.

Google Trends (Google Trendler) Nedir?

Google Trends 2016 yılında kullanıma açılan Google’ın büyük verisini ve kişilerin aranma trendlerini içerisinde barındırıp anlamlı bir şekilde bizlere sunan ücretsiz bir araçtır. Belirlediğiniz kelimenin arama hacimlerini popülaritesini istatistiksel ve grafik üzerinde görmenizi sağlayan ücretsiz Google servisidir. Google Trends güncel aranan kelimeleri, kelime gruplarını ve terimleri öğrenmenize yardımcı olur. Her yıl düzenli olarak ülke bazlı aranan kelimeleri raporlayarak bizlere ekstra sunması da cabası. Ayrıca, Trends ile sadece günümüzdeki popüler kelimeleri değil geçmişteki popüler kelimeleri de görebilmemizi ve karşılaştırma yapmamızı sağlıyor.

Google Trends Faydaları Nelerdir?

  • Tüm dünyada hangi konularda arama yapıldığını keşfetmemizi sağlar.
  • Google Trends sayesinde, senelik özel günler gibi konularda dönemsel bilgiler alabilirisiniz.
  • Sezonluk veya mevsimsel değişiklikleri, eğilimleri takip edebilirsiniz. Bu bilgiler sayesinde kampanya veya reklamlar verebilirsiniz.
    Tek seferde her grupta 25 kadar terim olabilecek şekilde beş terim grubunu karşılaştırabilirsiniz.
  • Terimleri + Ekle işaretini kullanarak gruplandırılır. Karşılaştırma sonrası bizim için hazırladığı grafikte hangi kelimenin daha popüler olduğu, en çok aramanın hangi zaman aralığında yapıldığını ve daha fazlasını gösterir.
  • Türkiye’ de son 12 ay için karşılaştırma yapar Eğer isterseniz zaman aralığını değiştirebilirsiniz.
    Başka ülkelerdeki trendleri keşfedebilirsiniz.
  • Google Trends sayesinde gündemi takip edebilir, güncel arama sorgularından haberdar olup sezonluk olabilecek iniş ve çıkışları tahmin etmek ve değerlendirmek için kullanılabilir.
  • Seçtiğiniz anahtar kelimelerin yıllın hangi dönemlerinde daha çok aratıldığını görebilirsiniz.