Google’da Sıralama Neye Göre Belirleniyor?

Herhangi bir arama motoruna bir anahtar kelime girdiğinizde, arama sorgunuzla yakından alakalı ya da doğrudan eşleşen sonuçları anında alırsınız.

Ortalama bir kullanıcı için, bu sıra dışı bir şey gibi görünmüyor. Ancak birçok işletme için, ilgili bir ürün veya hizmete her ilgi gösterdiklerinde müşterilerinin hemen önünde olmak büyük paralar gerektirebilir. Ve bir döngü halinde gider gerektirebilir. Bu noktada devreye arama motoru optimizasyonu (SEO) giriyor. 

Kısaca SEO nedir?

SEO (Search Engine Optimization) veya Türkçe olarak Arama Motoru Optimizasyonu, bir internet sitesinin organik arama motoru sonuç sayfalarında bir anahtar kelime veya anahtar kelime grubu için görünürlüğünü sağlamak adına yapılması gereken bir çok optimizasyon işlemidir. Bir web sayfasının organik arama sonuçları sayfalarındaki konumu ne kadar yüksek olursa, sayfa o kadar “görünür” olur.

Arama motorları nasıl çalışır?

Algoritmalar… Arama motorları, bir sayfanın alakalı bir arama sorgusuna ne kadar değerli olduğunu hesaplamak için algoritmalar kullanır. Bir web sayfasının otoritesini hesaplamak için kullanılan yüzlerce faktör (Google 200’den fazla sıralama faktörü kullanır) bunlardan biridir.

Botlar ve tarama… Arama motorları, web’deki milyarlarca sayfadan buldukları bağlantıları izleyerek milyarlarca sayfayı web’de taramak için botlar veya “örümcekler” kullanır.

İndeksleme… Google, Yandex gibi arama motorları daha sonra topladığı bilgileri dizininde saklar.

Ve sıralama… Bir arama sorgusu girildiğinde, bir arama motoru kullanıcının arama sorgusuyla eşleşen sayfalar için dizinini arar ve ardından kullanıcıya en alakalı sonuçları sıralar ve görüntüler.

Sayfaların görüntülenme sırası, yüzlerce sıralama faktörü dikkate alınarak arama motoru algoritmaları ile hesaplanır. Daha sonra her sayfaya bir sıralama puanı verilir. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için, sitenizin alakalı bir arama sorgusu için gösterilmeye uygun diğer tüm sitelerden daha yüksek puan alması gerekir. Fakat, illegal yöntemlerle uğraşır ve arama motorlarını aldatmaya çalışırsanız, kendinizi yakacağınız konusunda da hazır olunuz.

Google, sıralamalarını illegal olarak (Google açıklarını bularak) değiştirmeye çalışan sitelerde çok katıdır ve eğer bunu yakalarsanız, siteniz cezalandırılır ve “ Google Slap” olarak adlandırılan ceza neticesinde artık Google’da görünmezsiniz. Sosyal Medyada Paylaş