İkinci El Alışveriş ve Uygulamaları

Günümüzde çeşitli nedenlerle insanlar tüketimleri konusunda daha bilinçli hale geliyor. Bununla beraber ikinci el alışveriş de yaygınlaşıyor ve pazar hacmi büyüyor. Ayrıca artık bu işlerimizi kolaylaştıracak pek çok online platform bulunuyor.

İkinci el perakendeciliğin çevrimiçi alışveriş ve mobil uygulamalar sayesinde yalnızca son üç yılda geleneksel perakende giyim pazarından 21 kat daha hızlı büyüdüğünü yayınlanan çeşitli raporlar sayesinde biliyoruz. Peki ikinci el alışverişin bu kadar revaçta olmasının temel sebebi ne?

Nedir Bu İkinci El?

Ürünün durumuna bakılmaksızın, bir üreticiden veya satıcıdan orijinal olarak satın alındıktan ve kullanıldıktan sonra yeniden satılan her şey anlamına geliyor.

Ürünün bir başkası tarafından kullanılmış olmasından dolayı elbette ki endişe duyulabilir. Ancak ürün kullanım değerini yitirmediyse satın alınıp kullanılmasında bir sakınca görülmüyor.

Bilinen Başlıca Faydaları:

  • Kullanmadığınız ürünlerinizi satarak başkalarının ihtiyaçlarını daha uygun fiyatlarla karşılamasına yardımcı olursunuz. Ayrıca, artık istenmeyen bir ürünü satmak satıcı için de kârlıdır.
  • İkinci el kullanımı, paylaşma kültürünü arttırır.
  • Tekstil atıkları, dünyayı kirleten atıklar sıralamasında başlarda yer alır. İkinci el kullanımı arttırılarak bu atıkların ve enerji kullanımının azaltılmasına fayda sağlanır.
  • Kullanılan bir ürünü satın almak karbon ayak izini yaklaşık %82 oranında azaltır.

Kullanılan Uygulamalar ve Bloglar

Kullanılmış eşyalarınızı çevrimiçi satmak kesinlikle yeni bir şey değil. Hatırlayacağınız üzere, eBay 1995 yılında sahneye çıktı ve ikinci el çevrimiçi satış tonunu belirledi. Craigslist, aynı yıl daha “kendi maceranızı seçin” tarzı ticaret diyeceğimiz şeyle birlikte geldi. Şimdi, mobil uygulamaların, sosyal medya feed reklamlarının yükselişi ile rekabet çok daha kızıştı.

Bir mobil uygulamada ikinci el ürün satın almak veya satmak istiyorsanız düzinelerce seçeneğiniz var. Bunların çoğunun masaüstü kullanıcıları için de uygun bir web sitesi oluyor ve bu uygulamalar her geçen gün büyüyor.

– Letgo

Letgo, belki de ikinci el eşyalarınızı satabileceğiniz uygulamalar arasında ilk akla geleni olabilir. İçinde çeşitli mobilya, kıyafet, araba, elektronik ürünü bulup uygun fiyata satın alabilirsiniz. Ayrıca otomatik görsel tarama özelliği sayesinde eşyalarınızı hemen listeleyebilirsiniz.

– Tutumlu Anne

Tutumlu Anne, sayesinde kullanım süresi az ama fiyatları yüksek binlerce ürünü uygun fiyata satın alabilirsiniz. Bu sitede sadece 2. el bebek kıyafetleri, oyuncakları ve bebek odası mobilyaları gibi ürünleri bulabilirsiniz.

 – Kitap Ağacı

Kitap Ağacı, kitaplarını vermek isteyen veya istediği kitap için ödeme yapmak istemeyen insanlardan oluşan bir blog sitesi. “Okudukça büyür insan” mottosuyla yola çıkan bu blog sayfasında, ilanınız yayınlanıyor ve ilgilisine ulaşıyor.

– Sahibinden.com

Daha çok satılık/kiralık ev ilanları ve ikinci el araba kategorisiyle tanınmış olan Sahibinden.com’ un içeriğinde çeşitli alışveriş ürünlerinden iş ilanına kadar pek çok seçeneği bünyesinde barındırmaktadır.

– Dolap

Dolap, 2. el kadın ve çocuk kategorisine ait giyim, ayakkabı, aksesuar gibi ürünleri satabileceğiniz/alabileceğiniz bir uygulamadır.

– GittiGidiyor

GittiGidiyor da Sahibinden.com gibi devasa çeşitliliğe sahip olan bir platform. İçinde ikinci el telefon, televizyon, konsol gibi pek çok ürün bulabilirsiniz.

Aynı zamanda da onaylanmış satıcılar tarafından sıfır ürünler satılmaktadır.

– Gardrops

Gardrops, artık giymeyeceğiniz kıyafetlerinizi satışa çıkarmanıza olanak sağlıyor. Diğer satıcıların gardıroplarından ürünler alarak, sattıklarınızın yerine yenilerini alabilirsiniz. Ayrıca yaptığınız alışverişlerden siteye %0 komisyon veriyorsunuz.

– Sahaf

Raflarınızda sizi bekleyen kitaplarınızı satabileceğiniz bir platform. Aradığınız kitapları sahafçılara sorabiliyor ve bulması zor olan kitapları da buradan satın alabiliyorsunuz.

– Zebramo

Zebramo, ev eşyası, giyim, kozmetik gibi ürünlerin yanı sıra elektronik eşyaları da alıp satabileceğiniz bir uygulama. En güzel yanı ise kargolarınızı Zebramo Kargo ile indirimli bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

– ModaCruz

Lüks markaların alım-satımına olanak tanıyan uygulama. İstediğiniz türden az kullanılmış kıyafetleri, çantaları veya aksesuarları uygun fiyatlarla alım-satımını gerçekleştirebilirsiniz.