İşletmeniz için doğru sosyal platformları seçmek

Sosyal medyada başarılı olmak için müşterilerinizin olduğu yerde olmanız ve doğru içerik ve hedefleme ile onlarla etkileşim kurmanız gerekir. Ancak dışarıda çok sayıda sosyal medya uygulaması varken, iş ihtiyaçlarınız için doğru olanı nasıl bulabilirsiniz?

Bunu göz önünde bulundurarak, küçük işletmeniz için doğru sosyal medya platformlarını nasıl seçeceğiniz aşağıda açıklanmıştır. 

Sosyal medya platformlarınızı seçerken dikkat etmeniz gereken sorular

Şirketinizin Facebook sayfasını veya Twitter hesabını oluşturmaya başlamadan önce, küçük işletmeniz için hangi platformların doğru olduğunu tartmak için düşünmeniz gereken birkaç soru vardır. Bunlar, "işletmem için sosyal medyanın anlamı nedir?", Müşterilerinizin çevrimiçi ortamda nerede vakit geçirdiğini belirlemenize ve en iyi sonuçlar için onlara en etkili şekilde nasıl ulaşabileceğinizi değerlendirmenize yardımcı olur.

Hedef kitlem kim ve hangi sosyal medya platformlarını kullanıyorlar?

Sosyal medya pazarlamasının bir numaralı hedefi, müşterilerinize çevrimiçi olarak ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmaktır. Bu nedenle, sosyal medya çabalarınız, müşterilerinizin zamanlarının en büyük kısmını harcadıkları yerde yoğunlaştırılmalıdır. 

Bunu yapmanın en basit yolu, her sosyal medya platformu için ( 2018 Sarı Sosyal Medya Raporunda bulabileceğiniz) demografik verilere bakmak ve bunu işletmenizin hedef kitlesiyle eşleştirmektir. Örneğin, genç müşteriler zamanlarının çoğunu Facebook, YouTube, Instagram ve Snapchat'ta geçirme eğilimindeyken, profesyoneller Twitter ve LinkedIn'de çok zaman geçiriyor.

Ne kadar erişim elde etme olasılığınız var?

Kimse görmüyorsa harika içerik oluşturmanın bir anlamı yok! Erişim burada devreye giriyor.

Sırf Facebook'ta çok sayıda Avustralyalı olması, onlara ulaşabileceğiniz anlamına gelmez (en azından, parasını ödemeden değil). Her sosyal medya platformunun, gönderilerinizin ulaşabileceği olası insan aralığını belirleyen, içeriği dağıtmak ve keşfetmek için kendi algoritması vardır. Instagram ve Twitter, hashtag kullanarak geniş bir kitleye ulaşmanıza izin verirken, YouTube gibi diğerleri arama motoru sonuçlarında görünür. Facebook ve LinkedIn gibi diğerleri, gönderilerinizin erişimini doğrudan veya dolaylı ağınızdakilerle sınırlar.

Rakiplerim ne yapıyor?

Rakipleriniz yararlı bir kriterdir ve sektörünüzdeki diğer işletmeler Instagram'da ise, muhtemelen siz de olmalısınız.

Aşağıdakileri göz önünde bulundur:

  • Hangi kanallarda yayın yapıyorlar?
  • Ne tür içerik oluşturuyorlar?
  • Kaç takipçileri var?
  • Hayranlar markayla çevrimiçi olarak nasıl etkileşim kuruyor?

Bunları anladıktan sonra, bu platformun ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığına karar vermek için bu bilgileri kullanabilirsiniz. 

Ne kadar yatırım yapmaya hazırım?

Küçük işletme sahipleri için sosyal medya, büyük bir markadan farklıdır ve karşılaşacağınız temel zorluklardan biri yatırımdır ve bu sadece pazarlama parasının ötesine geçer. Bir sosyal medya sayfasını yönetmek zor bir iştir ve özellikle içeriği güncellemek, sosyal medya trendlerini takip etmek ve takipçilerinizle iletişim kurmak söz konusu olduğunda zaman ve çaba gerektirir. Bu durumda, çiğneyebileceğinizden daha fazla ısırmamak önemlidir.

Yeni bir sosyal medya platformuna dalmadan önce, kullanabileceğiniz kaynaklara bir göz atın. Bu, sosyal medya sayfanızı kimin yöneteceğini, nasıl içerik oluşturacağınızı ve ne kadar ücretli reklam bütçeniz olduğunu içerir.