Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi

Dijital dünyanın en önemli faktörlerinden olan sosyal medya; hem erişimin gücüyle hem değişimin hızıyla hem de diğer platformlara kıyasla ekonomik oluşu ve hızlı sonuç elde etmesiyle günümüzde firmaların kesinlikle varlığını sürdürmesi gereken bir alandır.

Dijital çağda yaşadığımız için küçük ya da büyük tüm işletmeler hedef kitleleriyle iletişim kurmak, markalarını tanıtmak ve sürekli ulaşılabilir olmak için sosyal medya mecralarında doğru bir sosyal medya yönetimi ile yol almak zorundalar.

Sosyal medya hesabı kullanan herkesin kendini sosyal medya uzmanı olarak tanıttığı şu dönemde işletme hesaplarınızın yönetimini muhakkak işin uzmanlarına bırakmalısınız.

Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi     

Sosyal medya yönetimi uzmanlık isteyen bir iştir. Bu nedenle sosyal medya yönetimi için dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için derledik:

  • Brief

İşletmenizin sosyal medya hesaplarının yönetimi için dijital bir ajans arıyorsanız, öncelikle bir medya planlama oluşturmasını istemelisiniz. Markanızı, hedef kitlenizi, dijital hedeflerinizi, amacınızın ne olduğunu, markanızın karakterini, rakiplerinizin kim olduğunu açıklayan briefi ajansa göndermelisiniz. Sosyal medya uzmanı bu briefi doğru bir şekilde yorumladıktan sonra ilerleyen çalışmalarda sosyal medya yönetimi için nasıl bir yol izleyeceğinin taslak planını oluşturur.

  • Marka ve Rakip Analizi

Brief yorumlandıktan sonra sosyal medya uzmanının yapacağı ilk analiz; firmanın, sosyal medyadaki durumunu analiz edip markanın eksik ve yanlış yönlerini tespit etmektir.  Yapılması gereken diğer işlem ise, rakip firmaların sosyal medyadaki durumlarını incelemektir.

İncelenmesi gerekenler:

  1. -Markanın sosyal medyadaki takipçi sayısı.
  2. -Sosyal medya mecralarında günde/haftada kaç paylaşım yapıldığı
  3. -Günlük/aylık takipçi artış oran
  4. Firmanın, müşteri kitlesiyle nasıl iletişim kurduğu
  • Dijital Medya Planı Hazırlama

Sosyal medya uzmanı tarafından brief çözme, rakip ve marka analizi yapıldıktan sonra hazırlanan dijital medya planı, sosyal medya yönetiminin nasıl ilerleyeceğini belirler. Bu aşamada neler yapılmalıdır? Hangi mecralarda iletişim yapılacağı, ana kanalınızın hangisi ya da hangileri olacağı belirlenmelidir.

Günde, haftada, ayda kaç içerik paylaşımı yapılacak, konu başlıkları neler olacak işletmeye belirtilmelidir.

Kampanya kurulduğunda hangi etiketler kullanılarak kampanya çalışması yapılacağı da medya planlama aşamasında belirlenmiş olmalıdır. İçeriklerde hangi iletişim dili kullanılacak, hedef kitleye nasıl hitap edilecek belirlenmelidir. Olabilecek krizler saptanmalı ve bunlar gerçekleştiği takdirde online kriz yönetiminin nasıl yapılacağı bu aşamada mutlaka belirlenmelidir.

Operasyonun nasıl yapılacağını, nelere dikkat edileceği de planlama kısmında yer almalıdır.

  • Sosyal Medya İçerik Yönetimi

Firmanıza, hedeflerinize ve hedef kitlenize uygun içerik hazırlamak doğru bir sosyal medya yönetimi demektir. İçerik hazırlarken seçtiğiniz kelimelerin, kurduğunuz cümlelerin hedef kitlenize uygun olması, hedef kitleyi harekete geçirecek “hemen, yeni, şimdi, fark et!” gibi kelimelerin kullanılması önemli bir noktadır. Kurulan cümlelerin muhakkak bir ses tonu olmalıdır bu, içeriklerin hedef kitlede daha fazla etki oluşturmasını sağlar. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise içerik metinlerinizin “kısa, net ve anlaşılır” olmasıdır.