Nasıl Influencer Olunur?

Dijital çağda yaşadığımız bu günlerde klasik mesleklerin yerini dijital odaklı meslekler aldı. Günümüzde özellikle insanların büyük bir çoğunluğunun reklam algısının değişmesi ve insanların satın alma davranışlarının dijitale dönüşümüyle dijital dünya kendi iş alanlarını oluşturmaya başladı.

Henüz tam olarak hak ettiği konuma gelemeyen sosyal medya reklamcılığı yeni girişimcilerin de en fazla ilgilendikleri alanlar arasında yer alıyor. Yeni bir girişim ya da son zamanların ünlü tabiriyle start upların en fazla ilgilendikleri konuların başında, ürünlerini/hizmetlerini pazarlamak için dijital medya araçlarını kullanmak gelir.

Çok köklü markaların bile bu dijital dönüşümü yakaladıkları düşünüldüğünde bugün en küçüğünden en büyüğüne iş dünyası dijital dünyada varlık sürdürmek zorunda kaldı.

Bu noktada dijital dünyada varlık sürdürmek tabirinin içini doldurmak gerekir. Yeni bir start up kurumun ilk internet varlığı için bir web sitesi kurmak zorunda olduğu herkesin bildiği bir şey. Sadece web sitesi yetmeyeceği için sosyal medyada da var olmaları gerekir.

İşte influencer, yani Türkçe tabiriyle “etkileyici” olarak çevrilen kavram bu noktada önem kazanır.

Herkes bilir ki sosyal medya hesabı açarak paylaşımlar yapmak, bir girişimin ürünleri için potansiyel müşterilerine ulaşması için yeterli değildir. Ayrıca müşteri kitlesinin dikkatini doğru stratejiyle kendi ürününe çekmesi gerekir.

Influencerlar bu noktada firmalara çözüm ortaklığı sunar. Peki, influencer tam olarak ne demektir? İnfluencerlar kurumlara bu noktada nasıl yardım eder? Hepsinden önemlisi dijital dünyanın en önemli mesleklerinden biri olan influencer nasıl olunur?

Influencer nedir?

influencer

En basit haliyle influencer internet dünyasında ve özellikle sosyal medyada yüksek sayıda takipçiye sahip olan ve kendi alanlarında yaptıkları paylaşımlarla kitlelerinin dikkatini çeken kişilere denmektedir. Türkçe anlamıyla daha çok sosyal medya fenomeni olarak da söylenebilir.

Peki, influencerlar tam olarak nasıl ve hangi platformlarda ortaya çıkarlar?

Özellikle Instagram’ın kurulması ve diğer sosyal medya ortamlarından daha da popüler olmasıyla birlikte influencer kavramı Instagram özelinde ortaya çıkan bir kavram olmuştur. Ancak influencerlığı sadece Instagram ile bağdaştırmamak gerekir.

İlk olarak Instagram uygulaması ile bahsedilen influencerlık zaman içerisinde Youtube’un yaptığı atılımla birlikte gerek Youtube ve hatta Twitter ve Facebook gibi mecralarda da söz konusu hale gelmiştir.

Belli bir takipçi kitlesine ulaşmış sosyal medya fenomenlerinin tümünün influencer olma potansiyeli vardır. Fakat bu noktada tek kriterin takipçi sayısı olmadığını da belirtmemiz gerekir.

Yaptıkları sosyal medya paylaşımlarıyla çok sayıda kişiye ulaşan influencerlar, bir süre sonra büyük şirketlerin dikkatlerini çekerler. Zira büyük bir kitle tarafından takip edilen ve güvenilen kişilerin takipçileri şirketler için potansiyel birer müşteridir.

Influencerlığı fenomenlikten ayıran nokta da budur. Influencerlık, öncelikle proje bazlı belli ürünlerin reklamını yapma ve kullanımlarıyla ilgili tavsiyede bulunma şeklinde başlar. Zaman içerisinde fenomenin, kurumun beklediği müşteri potansiyelini yakalamasıyla birlikte marka elçiliğine kadar gitmektedir.

Marka elçiliği kavramına da o markanın geleneksel tabiriyle sosyal medya platformları ve internetteki temsilcisi olmak denebilir.

Kabaca fenomenlik sürecini bu şekilde açıklayabiliriz. Peki, bir influencerın internetteki tavırları ne şekilde olmalıdır?

Influencerlar İçin Takip Edilmesi Gereken Adımlar

Fenomen olmak isteyen kişilerin bilmesi gereken ilk nokta, olmayı düşündükleri konumun sabır isteyen bir konum olduğudur. Zira, büyük kitlelere ulaşmak düşünüldüğünün aksine istikrarlı bir şekilde çalışmayı gerektirir.

Dolayısıyla ilk bakışta sosyal medyada insanların etki altına alınması gibi görülen influencerlık, aslında kişinin internetteki tüm varlığı ile ilgilidir.

En doğru alanı seçin

Her şeyden önce üzerinde bilgi sahibi olduğunuz bir alanda paylaşımlar yaparak işe başlayın. Zira her ne kadar ilk etapta çok sayıda paylaşım yapabilecek gibi görünseniz de zaman içerisinde geniş bilgi sahibi olduğunuz bir alanda paylaşım yapmaya devam etmediğiniz takdirde yeni paylaşımlar için konu sıkıntısı çekmeniz mümkün olabilecektir.

Elbette ki tek bir alana tıkılı kalmak zorunda değilsiniz. Ancak bir alanda kalmanız o alanın en iyilerinden biri olmanızı sağlamanın en garanti yollarından biridir. Bu yüzden kendinize ve ilgi alanınıza en yakın alandan başlayarak o alanda ilerlemek her zaman için en iyi yoldur.

Kaliteli paylaşımlar

Fenomen olmak isteyenlerin ilk dikkat etmesi gereken nokta, takipçilerinden itibar görmeleridir. Takipçileriyle arasında sağlam bir bağ kurmalıdır. Bu bağı kurmak için her daim yapılan paylaşımların kaliteli olmasına dikkat etmek gerekir.

Kaliteden kast ettiğimiz, hangi sosyal medya mecrası ya da internet sitesine paylaşım yapıyorsanız yapın, buradaki paylaşımınızın en doyurucu şekilde olmasına dikkat etmeniz. En basit haliyle Instagram’da bir resim paylaşacağınız zaman, bu resmin kaliteli ve emek verilmiş bir resim olmasına dikkat edin.

Bu şekilde insanların dikkatlerini üzerinize çekebilirsiniz.

İnsanların dikkatlerini üzerinize çekin

influencernasilolunur

Günümüzde milyonlarca insan sosyal medya kullanıyor ve bunların büyük bir çoğunluğu günlerinin en az 1 saatlerini bu mecralarda geçiriyorlar. Toplam günlük internet kullanımına bakıldığındaysa günlük internet kullanım süresinin çok daha fazla olduğunu görüyoruz.

Bu kadar çok kullanıcının olduğu bir mecrada rakiplerinizden sıyrılmanın en önemli yolu paylaşımlarınızın etkileşim alabilmesidir.

Paylaşımlarınızın etkileşim alması demek beğeni ve yorum sayısının fazla olması demektir.

Dolayısıyla her ne kadar alanınız dışına çıkmamanız tavsiye edilse de gündemdeki olaylarla ilgili fikir beyan etmeniz insanların dikkatlerini çekmenizi sağlayacaktır. Bunun için bir influencer olmak istiyorsanız insanların ilgi gösterdiği konuları mutlaka takip etmeli ve alanınızdan ayrılmadan bu konulara yönelik en azından fikirlerinizi çekinmeden beyan etmelisiniz.

Bu fikir beyanları insanların hoşuna gitmese bile samimi bir şekilde ve eğip bükmeden gerçek düşüncenizi insanlarla paylaşmanız insanların güvenini kazanmanızı sağlayacaktır.

Sadece sosyal medyada değil internette de etkili olmaya çalışın

Influencer olmak isteyenlerin en büyük yanılgısı sadece sosyal medya platformları üzerine düşmeleridir.

Elbette ki sadece sosyal medya platformlarına yönelik çalışmalar yapmayı düşünebilirsiniz. Ancak genel olarak influencer seviyesine çıkmak istiyorsanız insanların sizi internetin çoğu platformunda görmelerini sağlamalısınız.

Unutmayın, influencer olarak ne kadar göz önünde olursanız o kadar iyi olacaktır.