Netflix İçerikleri Arık 1 Saniyede İnebiliyor!

Netflix İçerikleri Arık 1 Saniyede İnebiliyor!

Bilim insanları tüm Netflix içeriklerini 1 saniyede indirebilen bir teknoloji geliştirdi. En hızlı internet ile bu, artık mümkün! Günümüz teknoloji çağı olduğu için internet hızı çok fazla önem taşıyor.

İnternetin keşfedildiği andan itibaren hepimiz neredeyse internete bağımlı hale geldik. Dijital dünyayla birlikte hemen hemen her şeyi internet üzerinden halledebiliyoruz. İnternet tabanlı yeni sektörler kuruldu ve istihdam sağlandı. İnternet; eğitim, ticaret ve pek çok alanda gelişme yarattı. İnternetin bulunduğu andan günümüze kadar olan süreçte internete bağlanma hızı da gelişme gösterdi. Fakat yine de pek çok ülkede internet hızı hala oldukça yavaş. Bilim insanları da bu nedenle internet hızı üzerine çalışmalar geliştiriyor. University College London (UCL), Xtera ve KDDI Research’ten araştırmacılar şu ana kadarki en hızlı internet bağlantısına ulaştıklarını yayınladı. Araştırmacılar, ulaştıkları bu hızla Netflix’te mevcut olan tüm içerikleri bir saniyede indirilebileceğini belirtiyor. İşte, 1 saniyelik hızda internetin detayları:

University College London’dan (UCL) bir mühendis ekibi, önceki yıllarda Japonya’daki başka bir ekip tarafından belirlenen en hızlı internetin 5’te biri daha hızlı olan bir internet hızına ulaşmayı başardı.

Araştırmacıların ulaştığı bu yeni rekor tam olarak saniyede 178 Terabit (ya da 178.000 Gb/s). Bu verilen hız değeri günümüzde tüketicilere sunulan en hızlı internet bağlantısından 17.800 kat daha hızlı.

Yakın zamanda IEEE Photonics Technology Letters adlı bilimsel dergide ayrıntılı olarak yayınlanan yeni hız rekoru, verileri genellikle optik fiberde kullanılandan çok daha geniş dalga boylarında ileterek parçalanmasıyla meydana geldi.

UCL Elektronik ve Elektrik Mühendisliği’nden Dr. Lidia Galdino önderliğindeki araştırmacılar, var olan altyapı tarafından kullanılan 4.5 THz’lik sınırlı spektrum bant genişliğinden çok daha geniş olan 16.8 THz’lik bir bant genişliği kullandılar. Bilim insanları, bu bant genişliği boyunca sinyal gücünü arttırmak için gereken farklı amplifikatör teknolojilerini birleştirerek hızı en üst seviyeye çıkardı.

Sonuç olarak saniyede 178 terabit (178.000.000 megabit) gibi şaşırtıcı bir veri aktarım hızı bulundu; bu hızla tüm Netflix içerikleri 1 saniyeden az bir sürede indirilebilir hale geldi.

Dr. Galdino Araştırmaları

netflix icerikleri

Araştırmanın başındaki isim olan Dr. Galdino çalışmalarıyla ilgili olarak şunları dile getirdi;

“Var olan son teknoloji bulut veri merkezi ara bağlantıları sayesinde saniyede 35 terabite kadar taşıma kapasitesine bulunurken, mevcut altyapıyı daha verimli kullanan fiber optik bant genişliğini modüle etmek ve daha iyi kullanmak için yeni teknolojiler üzerinde çalışıyoruz.”

Bundan birkaç ay öncesinde Avustralyalı araştırmacılar en fazla 44 Tb/s hızı geliştirmişlerdi. Yeni keşfedilen hıza şu an için her kullanıcının ulaşması mümkün değil.

Türkiye günümüz internet hızında 207 ülke arasında 102. sırada bulunuyor.