Pazarlama ve reklam çalışmalarında hedefleme yapmak neden önemli?

Online reklamların en büyük avantajlarından biri, reklam kampanyalarının hangi hedef kitlelere gösterileceğinin seçilebiliyor oluşudur. İstenilen profile ve hedef gruba yönelik reklam çalışmaları yapabiliyor olmak, reklam ve pazarlama çalışmalarından alınacak geri dönüşümleri artırmak için bir hayli önemlidir.

E-ticaret firmalarının reklam çalışmalarında bu hedeflemelere özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Bu hedeflemelerin yapılmamasının e-ticaret firmalarına bir takım zararları bulunuyor.

Hedefleme yapmamanın neden olduğu durumlar

Reklam ve pazarlama çalışmalarınızda hiç hedefleme yapmamak ya da doğru hedeflemeleri yapmamak bir takım olumsuz durumlara neden olacaktır. Bu olumsuz durumları şöyle sıralayabiliriz:

Markanızla ilgisi olmayan kişilere reklamlarınızı göstermiş olursunuz. Bu hedeflemeleri yapmadığınız zaman, markanız ya da ürünlerinizle ilgili olmayan kişilere bu reklam kampanyalarını göstermiş olursunuz. Bu da reklamınızın performansını önemli ölçüde düşürür. Örneğin sadece kadınlara yönelik bir ürünü tanıtmak isterken, erkek kullanıcıları da hedeflemeniz halinde, reklamınız tamamen alakasız bir kitleye gösterilmiş olur.

Geri dönüşümleriniz düşer. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, ilgili olmayan bir kitleye reklamlarınızın gösterilmesi, reklam kampanyanızdan alacağınız geri dönüşümlerin önemli ölçüde düşmesine neden olacaktır.

Reklam bütçenizi boşa harcamış olursunuz. Yanlış kitleye reklamın gösterilmesi, geri dönüşümlerinizin düşmesine neden olacağı gibi yatırım getirinizin de aynı oranda düşmesine neden olur. Bu sebeple de elinizdeki reklam ve pazarlama bütçesini de boş yere harcamış olursunuz.

Hedefleme yapmanın avantajları nelerdir?

Hedefleme yapmak birçok açıdan firmalara fayda sağlamaktadır. Bu faydaları da şu şekilde sıralayabiliriz:

Belli bir kitleye özel mesaj iletebilirsiniz. Hedefleme çalışmaları yaptığınızda sadece belli bir müşteri profiline yönelik mesajlar iletebilir ve reklamlarınızı bu kişilere gösterebilirsiniz. Örneğin, beyaz yakalı erkek çalışanlara özel ürünleriniz bulunuyorsa, bu kişileri hedefleyecek ayarlarınızı yaparak, mesajınızı doğrudan bu kişilere sunabilirsiniz. Böylelikle bu profilin içinde olmayan kişileri reklam kampanyanızdan çıkartarak, sadece bu kitleye özel bir mesaj sunmuş olursunuz.

Potansiyel müşteriler üzerine odaklanmış olursunuz. Doğru hedeflemeleri yaptığınızda, potansiyel müşterilere yönelik reklam kampanyaları hazırlamış olursunuz. Bu kişilerin markanıza ve ürünlerinize ilgi göstermeleri daha muhtemeldir. Bu sebeple de ürünlerinizle ilgili olabilecek müşteri profillerini belirlemeniz ve online reklamlarınızda bu profillere uygun kampanyalar hazırlamayarak, potansiyel müşterileri e-ticaret sitenize çekebilirsiniz.

Reklamların gösterileceği kitleyi istediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Reklamlarınızın hangi profildeki kişilere ulaşmasını istiyorsanız, hedefleme ayarlarınızı bu doğrultuda yaparak, bu hedef grubu yönetebilirsiniz. Kendi firmanızın hedef grubuna girmeyen kişileri dışarda bırakarak, reklamlarınızı kimin göreceğini ayarlayabilirsiniz.

Elinizdeki bütçeyi daha iyi yönetmiş olursunuz. Doğrudan sizinle ilgili kitlelere yönelik reklam çalışmaları yaptığınız için, elinizdeki reklam ve pazarlama bütçesini de daha iyi bir şekilde yönetmiş olursunuz.

Geri dönüşümleriniz artar. Sizinle ilgili kişilere bu reklamları gösterdiğiniz için, bu kişilerin potansiyel müşteri olma olasılığı da daha fazla olacağı için, reklam kampanyalarınızdan alacağınız geri dönüşümleri de artırmış olursunuz.

Yatırım getirinizi artırırsınız. Elinizdeki bütçeyi daha iyi yönetmek ve geri dönüşümlerinizi artırmak da doğal olarak yatırım getirinizin artmasını sağlayacaktır. Doğru hedeflemelerle sizinle ilgili kişilere ulaşmak, potansiyel müşterilere ulaşma şansını artırırken, geri dönüşümlerinizi de artırır ve reklam bütçenizi daha iyi yönettiğiniz için reklam başına olan yatırım getirilerinizi de bu doğrultuda artırmış olursunuz.

Hedefleme çalışmaları yapmak yukarıdaki avantajları ele aldığımızda firmalar için oldukça önemlidir. Yukarıdaki maddeleri özetleyecek olursak, doğru hedeflemeleri yaparak, doğrudan markanız ve ürünlerinizle ilgili kişilere ulaştığınızda, reklam ve pazarlama bütçenizi daha iyi bir şekilde yönetmiş olur; potansiyel müşterilere ulaşmış olur ve reklamlarınızdan elde ettiğinzi geri dönüşümleri ve yatırım getirisini artırabilirsiniz.