SEO Analizi Nasıl Yapılır?

SEO çalışmalarında analiz yapmak, SEO’nun temel taşlarından bir tanesidir. SEO analizleri; sitenin analiz edilmesi, rakiplerin analiz edilmesi ve kelimelerin analiz edilmesi olarak başlıca 5’e ayrılır. SEO Analizi, internet sitesinin arama motorlarındaki sıralamanızı iyileştirmek için neler yapılabileceğinin kapsamlı olarak planlandığı çalışmalardır.

Sitenin Analiz Edilmesi

SEO çalışmaları web sitesinin tasarım ve yazılım kısmının düzenlenmesi ile başlar. Tasarım açısından sitenin kullanıcı dostu bir ara yüze sahip olması, responsive (tüm ekran boyutlarına ve mobil cihazlara uyumlu bir şekilde çalışması) yapıya uygun kodlanması, site tasarımında uygun renklerin kullanılması (ekonomi ve finans sitelerinde genellikle mavi ve tonlarının, yemek sipariş sitelerinde kırmızı rengin kullanılması gibi) işlemlerinin yapılması gerekir. Yazılım kısmı ise genellikle arama motorlarının botları ile alakalıdır. Arama motorları sitenin ara yüzü ile değil, kaynağındaki kod yapısı ile ilgilenmektedir. Bu nedenle, yazılım kısmının arama motorlarına uygun bir yapıya sahip olması gerekiyor. Başlık etiketlerinin doğru kullanılması, opengraph ve schema uyumlu olması, site içerisinde dolaşımı artıracak ve ziyaretçinin sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor.

Rakiplerin Analiz Edilmesi

Seo çalışmalarının en önemli aşamalarından bir tanesi rakip analizleridir. Rakiplerin iyi tanınması, sıralamalarda rakiplerin önüne geçmek için çok büyük fırsatlar sağlayacaktır. Rakip analizleri, rakip sitenin, site içerisinde yaptığı işlemlerin analiz edilmesi ve backlink analizinin yapılması ile meydana gelmektedir.

Rakip Site İçi Analiz

Rakiplerin, kendi sitelerinde neler yaptığını gözlemlemekten geçer. Rakip site analizi, başlık etiketlerinin (heading tags) nasıl kullanıldığı, ziyaretçilerin sitede geçirdiği zamanı artırmaya yönelik yaptığı çalışmaları, içeriklerin özgünlük derecesi, içeriklerde verdiği bilgilerin artıları ve eksileri gibi bir çok faktöre bağlı olarak yapılmaktadır. Site içi Seo çalışmaları yapılırken rakiplerin tüm pozitif yönlerini, Seo yapılacak siteye uygulamanın yanı sıra, negatif yönlerini de pozitife çevirerek uygulamak gerekiyor.

Rakip Site Dışı Analiz

Rakiplerin, site dışında yaptıkları çalışmaların tamamının analiz edilmesi. Backlinklerinin incelenmesi, sosyal medya paylaşımları gibi bir çok kriterle site dışı Seo analizi tamamlar. Backlink analizlerini, bazı SEO araçları kullanmadan yapmak mümkün değil. Ahrefs, semrush gibi bir çok servis bu konuda kullanıcılara yardımcı olmaktadır.

Kelimelerin Analiz Edilmesi

Kelime analizi yaparken izlenecek en doğru yol, kelimelerin aranma hacimlerinin ve zorluk derecelerinin analiz edilmesi. Kelimelerin aranma hacimlerini Google’ın kendi servisleri olan Adwords ve Google Trends aracılığı ile yapmak en doğru sonuçları verecektir. Bunun dışında yine ahrefs gibi araçlardan da kelimelerin aranma hacimlerini öğrenmek mümkündür. Aranam hacimlerinin ve zorluk derecelerinin analiz edilmesi sonucunda; çalışma yapılacak kelimeler belirlenir ve bu doğrultuda Seo çalışmalarına başlanır.

SEO Analizi Araçları

  • Kelime Analiz Araçları Ahrefs

  • Google Trends

  • Keywords Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?)
  • Search Console