SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Arama motoru optimizasyonu (SEO), dijital pazarlama sürecinde olmazsa olmaz unsurlarından olmasının yanında oldukça karmaşık ve uzun bir süreç gerektirir. SEO çalışması; son yıllarda her markanın dijital evrende var olması ve kalıcılık sağlaması adına mecburi bir çalışma disiplini olarak da algılanıyor.

Bir markanız var ve gerek marka tanıtımınızı yapmak gerekse de satış yapmak için bir web sitesi oluşturdunuz. Web sitenizin arama motorlarında (özellikle Google’da) otoriter rol oynaması adına yapılması gereken çalışmaların bütünü SEO stratejinizi oluşturmaktadır.

Sunulan hizmeti ya da satılan ürünü hedef kitleye en kısa ve kolay yoldan ulaştırmanın yolu; talebe en nitelikli şekilde karşılık vermek olduğunu biliyoruz. Bu sebeple SEO çalışması hedef kitlenin ihtiyacı olan bilgiyi önce ulaştırmak olarak da tanımlanabilmektedir.

SEO Stratejisinde Hangi Adımlar Uygulanıyor?

Geleneksel pazarlamadan pek çok yönden ayrılan dijital pazarlama sürecinde de pek çok ortak adım bulunuyor. Bunlar; hedef kitle analizi, pazar araştırması, rakip analizi ve doğru zamanda doğru hamleyi yapmak için zaman – performans yönetimi gibi uygulamalardır. Bu uygulamaların yanı sıra salt SEO stratejisi oluşturulabilmesi için uygulanan adımlar ise şu şekilde sıralanıyor;

Site analizi

Rakip analizi

Hedef kitle analizi

Anahtar kelime analizi

Bu yazımızda oldukça karmaşık bir konu olan anahtar kelime analizinden bahsedeceğiz.

Anahtar Kelimeler Nasıl Seçilir?

Anahtar kelimelerin belirlenme aşamasında marka ve konsept hakkında mutlaka ayrıntılı bilgiye sahip olmak gerekiyor. Bu nedenle herhangi bir dijital ajans ya da SEO ajansı ile çalışmayı düşündüğünüz zaman mutlaka referanslarına göz atmalısınız.

Anahtar kelimelerin kullanıldığı, ayrıntılı bir şekilde aktarıldığı kaliteli içerikler ile web sitenizin beslenmesi gerektiğini unutmamalısınız. Bu nedenle zengin içerik üretebileceğiniz anahtar kelimeleri tercih etmelisiniz.

Arama oranlarını çıkaran birçok web tabanlı analiz aracı bulunuyor. Hedef kitlenizin en çok aradığı kalıpların tespit edilebilmesi için bu araçlardan faydalanabilirsiniz.

Long Tail Anahtar Kelime Nedir?

Long tail anahtar kelimeler; spesifik aramaların sonuçlarında da otorite olabilmek adına SEO stratejisine dahil edilen bir süreçtir. Son dönemde web sitesinin kullanıcı odaklı ve zengin içerikler ile yaşamasının yanı sıra seçilen long tail anahtar kelimelerinin yapılarının da SEO başarısında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sunduğunuz hizmeti ya da sattığınız ürünü çok daha spesifik anahtar kelimeler ile çalışılması gerek organik ziyaretçilerinizi arttıracak gerekse de web sitenizin arama motorları üzerindeki sıralaması yükselecektir.