Site içi SEO nasıl yapılır? | On Page SEO

Site içi SEO, (on page SEO) internet üzerinde yayın yapan ve organik olarak trafik çekmek isteyen tüm web siteleri için oldukça önemlidir. SEO yönetimi ile site içi SEO çalışmaları yapmak, web sitenin arama motorlarına uyumlu olmasını sağlayarak, kullanıcıların yaptıkları arama sorgularında sayfaların ön sıralarda çıkmasına yardımcı olur. Bu da organik olarak web sitesine trafik yönlendirme de önemli bir rol oynadığı için e-ticaret firmaları için bu çalışmaların doğru yapılması, geri dönüşümleri arttırmada bir fırsat yaratır.

Site içi SEO nasıl yapılır?

İnternet Sitenizin Hızını Düşüren Ögeleri Kaldırın

Web site yüklenme hızının SEO’ya etkisi bulunduğu için internet sitenizin hızını düşüren ögeleri kaldırmanız ve sitenizin yüklenme hızını arttırmanız öncelikli çalışmalarınız arasında olmalıdır. Eskiden SEO çalışmaları çoğunlukla anahtar kelime kullanımlarına bağlı olsa da günümüzde artık kullanıcı deneyimi de arama sonuçlarında çıkan sayfaların sıralarını etkilemekte.

Sitenin yavaş yüklenmesi, arama motorlarına sitenin sorunlu olabileceğini düşündürdüğü için, bu yavaş siteleri arama sorgularında daha alt sıralarda gösteriyor. Arama motorları da kendi kullanıcılarına en iyi deneyimi sunmayı hedeflemekte. Bu sebeple de yavaş açılan sayfalar yerine, açılma hızı yüksek olan sayfaları kullanıcılara öneriyor.

Web sitenizin açılma hızını artırmanız, kullanıcı deneyimini geliştirdiği için de site içi SEO çalışmalarınız için önemli bir rol oynamakta. Hız testi ve site açılma hızını arttırmak hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sayfa başlık ve alt başlıklarını doğru düzenleyin

Arama motoru botları, sayfaları indekslerken özellikle sayfa başlıklarına bakarak, sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlar. Bu sebeple de sayfa başlıklarınızı doğru bir şekilde kurgulamanız ve oluşturmanız gerekir.

Web sitenizdeki her sayfalarda bir tane “h1” etiketli ana başlık olduğunda emin olun. “h1” etiketi, sayfa ana başlığını gösterir. Her sayfada bir tane “h1” başlığının olması tavsiye edilir. Aksi takdirde bu botlar sayfayı indekslemekte sıkıntı yaşarlar.

Site içi SEO çalışmalarınızı yaparken sayfa içindeki metinlerde de ara başlık kullanmanız gerektiğinde, “h2, h3, h4, h5, h6” etiketlerini kullanabilirsiniz. Burada hiyerarşik bir düzen içerisinde bu alt başlık etiketlerini kullanabilirsiniz. Bu alt başlıkları ise istediğiniz kadar kullanabilirsiniz.

Bu kuralların haricinde, sayfa başlıklarınızı kullanırken, sayfa içeri ile ilgili anahtar kelimelerinizi de bu başlıklarınızda geçirmeyi mümkün oldukça unutmayın. Bu noktada anahtar kelimeleri rastgele kullanmak yerine, anlamlı cümleler halinde kullanmanız ve bu başlıkları okuyuculara hitap edecek şekilde ayarlamanız gerekir.

Meta açıklamalarınızı doğru kurgulayın

Google, arama sorgularında meta açıklamalarını değiştirerek, arama sonucuna uyumlu özel bir meta açıklamasını otomatik olarak sunsa da sayfalarınızın içeriğinin arama motorları tarafından anlaşılır olması gerekir.

URL yapınızı anlamlı ve okunabilir kelimelerle oluşturun

Sitenizin URL yapısı da site içi SEO çalışmalarında üzerinde durulması gereken konulardan biri. Sitenizdeki linklerinde anlamlı cümlelerden oluşması ve bu linklerde anahtar kelimelerinizi geçirmeniz önemli bir konudur. Rastgele otomatik olarak oluşturulan linkler yerine, sayfalarınızdaki link yapılarını da düzenleyerek, arama motorlarına uyumlu hale getirmeniz gerekir.

Sitenizin görsel optimizasyonunu yapın

Site içi SEO çalışmalarınızda web sitenizde kullandığınız görsellerin de optimizasyonunu yapmanız gerekir. Görsel aramalardan da sitenize trafik çekebilirsiniz. Bunun için de kullandığınız görsellerin arama motorlarına uyumlu olması gerekir.

Sitenize görsel yüklerken, görsel URL’sinde görselin içeriği ile ilgili anahtar kelimeleri kullanmayı unutmamalısınız. Bunun yanı sıra görselin dosya boyutunu da küçük tutmanız, sayfanın yüklenme hızını olumlu bir şekilde etkileyecektir. Bunun yanı sıra görsel alt etiketlerini de oluşturarak, görselle ilgili indekslenebilir ve metin oluşturmanız faydalıdır.

Site içi yönlendirme linklemeleri yerleştirin

Site içi yönlendirme linkleri ile kullanıcıların site üzerinde daha fazla vakit geçirmelerini sağlayabilir ve onları inceledikleri sayfa ya da içerikle ilgili daha farklı içeriklere yönlendirebilirsiniz. Bu da sayfa üzerinde geçirilen süreyi ve kullanıcı başına ziyaret edilen sayfa oranını artıracaktır. Kullanıcıların siteniz üzerinde daha fazla vakit geçirmeleri de arama motorları tarafından sitenizin kullanıcılara değerli ve ilgili içerikler sunduğunuzu ve kullanıcı deneyiminizin iyi olduğunu gösterir. Bu da dolaylı yoldan da olsa site içi SEO çalışmalarınıza katkı sağlar.

Gerekli yerlerde anahtar kelimelerinizi kullanın ve yoğunluğu doğru ayarların

Google, eskisi gibi anahtar kelime spamları yapmayı hoş görmez. Bu sebeple de anahtar kelime kullanımlarınızda yoğunluğu doğru bir şekilde ayarlamanız gerekir. Aşırıya kaçtığınız durumlarda Black Hat SEO yapmış olursunuz ki bu da Google’ın günümüzde cezalandırdığı bir durumdur.

Sayfalarınız üzerinde sayfa içeriği ile ilgili anahtar kelimeleri anlamlı cümleler içerisinde ve kullanıcıların arayabilecekleri şekilde kullanmanız, bu noktada yeterli olacaktır.