Stoksuz e ticaret / Dropshipping avantaj ve dezavantajları

Stoksuz e ticaret nasıl yapılır / Dropshipping nasıl yapılırdropshipping firmalarının avantajları dezavantajları, stoksuz satış sitesi kurmak için gerekenler, dropshipping veren firmalar ve dropshipping siteleri ile ilgili merak edilenler bu yazıda.

Stoksuz e ticaret ya da diğer adıyla “Dropshipping”, küçük ve orta ölçekli e-ticaret firmaları ya da girişimciler tarafından oldukça sık kullanılan yöntemlerden biri.

Adından da anlaşılacağı gibi Dropshipping, firmaların stok tutmadan, internet üzerinden ürün satabilmelerini sağlayan bir yöntem. Bu sistemde, firmalar bir ya da daha fazla tedarikçi ile anlaşarak, stok tutmadan, tedarikçilerin ellerinde bulunan ürünler satılır. Başka bir deyişle e-ticaret firmalar herhangi bir depo ve stok sistemi kurmaz, tedarikçinin elindeki sistemi, kendi sitesine entegre eder.

Stoksuz e ticaretin, bazı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu nedenle de kendi işinizde bu sistemden yararlanmayı planlıyorsanız bu avantaj ve dezavantajlara göz atmanız ve üzerinde araştırma yapmanız gerekmektedir.

Stoksuz e ticaret Dropshipping'in avantajları

Dropshipping e-ticaret firmaları için birçok avantajı bulunuyor. Bu avantajlar şu şekilde:

  • Depo yönetimi olmadığı için, bu alanda çalışacak bir personele ihtiyaç olmaz.
  • Stok tutulmadığı için bir depoya ihtiyaç olmayacağı için, depo masrafları da ortadan kalkmış olur.
  • Ürünlerin paketlenmesi ve kargo işlemleri e ticaret tedarikçi firmalar tarafından yapıldığı için, e-ticaret firmalarının herhangi bir kargo firmasıyla anlaşma yapmasına gerek olmamaktadır.
  • E-ticaret firması sattığı ürünler için belli bir stok bedeli ödemektedir. Satılmayan ya da talep görmeyen ürünler olduğunda bu ürünleri listesinden kaldırarak, istemediği ürünler için stok bedeli ödememiş olur.
  • Ürünleri satın almadan, site üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Yeni girişimler bu sistem ile büyük sermayelere ihtiyaç duymadan satış yapmaya başlayabilirler.
  • Stok maliyeti olmadığı için farklı kategorilerde birçok farklı ürün internet üzerinden satışa çıkartılabilir.

Stoksuz e ticaret Dropshipping'in dezavantajları

Avantajları olduğu gibi dropshipping’in bazı dezavantajları da bulunuyor.

  • Ürün teslimatları, hasarlı ya da yanlış ürün gönderimi yapılması durumlarında, tüketici doğrudan satıcı firmaya yöneleceği için bu konuda eticaret tedarikçileri ile ilgili iyi bir anlaşma yapılmalı yani güvenilir dropshipping firmaları ile çalışılmalı ve olası sorunlar için bir takım önlemler alınmalı.
  • Dropshipping’de kar marjları çok düşük olabilir. Bu tedarikçiler birden fazla firma ile çalışabilirler ve bu da sektörde rekabetin yüksek olmasına neden olabilir. Böyle bir rekabet ortamında aynı ürünü sattığınız firmalara karşı yüksek kar marjlarıyla baş etmeniz pek de mümkün olmaz.
  • Tedarikçinizin zamanında teslimat yapması gerekiyor. Aksi takdirde yine tüketiciler bu konu ile ilgili bir sorun yaşadığında doğrudan satıcı firma ile muhattap olacaktır.
  • Tedarikçi firmanın depo ve stok yönetiminin de güvenilir olması gerekiyor. Bir ürünün stoğu bittiğinde bu doğrudan sizin sisteminizde de görünebilmeli. Aksi durumlarda stoğu biten bir ürünün satışını yapabilir ve müşterilerinize karşı mahçup olabilirisiniz. Tabii ki böyle durumlar da marka güvenilirliğinize ciddi oranda zarar verir.
  • Müşteri desteği sağlarken, ürünler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Ürünler hakkında bilgi sahibi olmamanız durumunda, müşterilerinizin yaşadıkları sorunlar karşısında onlara yardımcı olamazsınız.

Stoksuz e-ticaret Dropshipping ile e-ticaret sürecinize Nacarmedya ile başlayın.

Nacarmedya olarak 100+ farklı tedarikçi ile entegrasyonumuz ve aynı şekilde dropshiping yapabileceğiniz, ürünleri temin edebileceğiniz çözüm ortaklarımız bulunmaktadır.