Tesla Roadster, Mars’a İlk Yakın Uçuşunu Gerçekleştirdi

SpaceX’in dünyanın en güçlü roketi Falcon Heavy’yle Mars’a gitmek üzere uzaya gönderdiği Tesla Roadster aracı, 6 Şubat 2018 tarihinde içindeki Starman ile kızıl gezegene ilk yakın uçuşunu gerçekleştirdi.

Elon Musk’ın en az kendisi kadar çılgın olan SpaceX ve Tesla firmalarının ortaklığında 2018 senesinde uzaya fırlatılan Tesla Roadster uzay aracı, aradan geçen 2,5 yılın ardından Mars’a ulaştı. SpaceX’in dünyanın en güçlü roketi olan Falcon Heavy’yle beraber uzaya yolladığı Tesla Roadster ve içinde bulunan Starman, dün Mars’a ulaştı.

Mars’a 8 milyon kilometre kadar yaklaşarak ilk yakın geçişini gerçekleştiren Tesla Roadster, 975 günlük yolculuğunda toplamda 2,1 milyar kilometre yol katetmiş oldu. Bu süreçte hızını sürekli artıran araba, şu anda saatte 28 bin kilometre hızla seyahat etmeye devam ediyor.

SpaceX, 8 Ekim’de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “En son Dünya’dan ayrılırken gördüğümüz Starman, bugün Mars’a ilk yakın geçişini gerçekleştirdi - Kızıl gezegene 0,05 astronomik birim, yani 5 milyon mil kadar yaklaştı” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en güçlü roketiyle uzaya yollandı

Elon Musk'a ait şirketler, 2018’de yaptığı bu fırlatışla belki de milyarlarca dolarla satın alamayacağı bir reklamı Tesla markasına kazandırmıştı. Yine kendisine ait bir firma olan SpaceX’in esasen 3 Falcon 9 roketi birleştirilerek oluşturulan roketi Falcon Heavy, bu devasa itki gücünü bir Roadster’ı uzaya çıkarmak için test etmişti. Üstelik bu fırlatılışın ardından uzay alanında en özel anlardan biri olan iki roketin aynı anda yere inişini görme şansına erişmiştik.