Ülke Uzantılı Alan Adı Kullanımında Dünyada Birincisi Türkiye!

Atak Domain’in vermiş olduğu bilgilere göre Türkiye'ye ait '.tr' domain uzantısı, kullanım oranlarına bakınca en çok tercih edilen ülke uzantısı oldu.

Korona virüs salgını, dünyayı o kadar derinden etkilemiş durumda ki, firmalardan eğitime, sosyal hayattan ticarete kadar aklınıza gelebilecek hemen her konuda inanılmaz bir dijital dönüşüm yaşanmış durumda. Bu dijital dönüşüm hızı, ülke uzantılı domain sayısında da bir patlamaya yol açtı ve ICANN akredite kayıt kuruluşu Atak Domain’in paylaştığı verilere göre dünya çapında ülke uzantılı domain rakamı 148,8 milyona ulaşmış durumda.

Adet sayısına bakıldığında Yeni Zelanda’ya bağlı Tokelau bölgesine ait ‘.tk’ ülke uzantısı, 19,2 milyon alan adı ile en popüler ülke uzantısı konumundayken; Çin’e ait olan ‘.cn’ uzantısı, 18,6 milyon ile en tercih edilen ikinci ülke uzantısı oldu. Almanya’ya bağlı ‘.de’, İngiltere’ye bağlı ‘.co.ok’ ve Rusya’ya bağlı ‘.ru’ ise en çok tercih edilen üçüncü, dördüncü ve beşinci ülke uzantıları oldular.

Ülke uzantılı domainler kendi ülkelerindeki kullanım oranlarına bakıldığında ise Türkiye’ye ait olan ‘.tr’ uzantısı, yüzde 79,63’lük oranla ilk sırada yer almakta. % 74,45 kullanım oranı olan Fransa, Türkiye’nin ardından ikinci sırada bulunurken; % 72,76 ile İtalya, % 71,70 ile Norveç ve % 70,94 ile Hindistan, listenin üçüncü, dördüncü ve beşinci sıralarını oluşturmakta.

Türkiye Zirvede!

Türkiye’nin ülke uzantılı alan adları konusunda zirveden epey uzakta olmasına rağmen kullanım oranında zirvede yer alması hakkında konuşan Atak Domain genel müdürü Bahaddin Yazıcı, “Evrak zorunlulukları sebebiyle Türkiye’nin kayıtlı ‘com.tr' uzantılı alan adı sayısı 334 bin 514. Fakat önümüzdeki aylarda Ağ Bilgi Sistemi'nin (TRABİS) devreye girmesi ile evraksız kayıtların başlaması  ‘com.tr''yi atağa kaldıracak ve ülkemiz diğer popüler ülke uzantıları gibi hızla milyonlu sayılara ulaşacak” ifadelerini kullandı.