YouTube Reklam Modelleri

50 milyon kullanıcısı ve gün içinde yüklenen 576.000 saatlik videoları ile en büyük ikinci arama motoru olan YouTube, dünya çapında en etkili internet sitelerinden. Hali hazırda marka bilinirliği yaratmak ve ürün tanıtımı yapmak için başvurulabilecek en iddialı sitelerin de başını çekiyor. Başarılı bir reklam ağı oluşturan YouTube reklamlarının biçimleri de yaratacağı etkide büyük paya sahip.

2017 yılında yapılan değişiklikler ile reklam verenler kullanıcıların Google arama geçmişlerine göre kitlesini sınıflandırabiliyor. Artık platform kullanıcıların hedeflediği ürün ve hizmetleri biliyor ve bunlara göre filtrelenmiş özel reklamlar ile hedef kitlesine ulaşıyor. Eğer reklamlar izleyicinin ilgi alanına dahilse, reklam tamamen izleniyor veya web sitelere ziyaret sağlanmış oluyor.

Dünya çapında erişebilirlik imkanı, işletmeleri YouTube reklamlarına iten en önemli nedenlerden bir diğeri. Her geçen gün daha fazla sayıda işletme reklamlarını bu kanala taşıyor. Aylık 1,5 milyar izleyiciye ulaşan bir platformda görünme şansı YouTube’u vazgeçilmez bir dijital platform konumuna getiriyor.

Kullanıcılar video izlemeden önce, izleme sırasında veya sonrasında reklamlar ile mutlaka karşılaşıyor. Otomatik olarak karşımıza çıkan bu reklamlar her ne biçimde olursa olsun platformda izleyicinin dikkatini çekmeyi hedefliyor.

Peki, bu çokça tercih edilen YouTube reklam biçimleri nelerdir?

1) Görüntülü Reklamlar

Afiş reklamlar olarak kullanılabilen, Youtube reklam biçimidir. Göze çarpan renkli görüntüler kullanılması bu türdeki bir reklamı daha etkin hale getirebilir. Görüntülü YouTube reklamları, video önerileri listesinin üzerinde görülebileceği gibi videonun sağ tarafında da görülebilir.

Bu tip reklamlar format gereği yalnızca masaüstü bilgisayarda aktif olarak kullanılıyor.

2) Yer Paylaşımlı Reklamlar

Yer paylaşımlı reklamlar, videoların alt kısmının %20’sini kaplayan reklamlardır. Bu YouTube reklamı türünde, bir video ekranının alt kısmında, reklamı görüntülemeden kapatma veya web sitesine yönlendirilmek üzere tıklama seçeneği küçük bir başlık olarak görünür.

Mobil formatlar için uygun olmayan bu reklamlar çoğu zaman göze çarpmasa da video reklam oluşturulmak istenmediği zamanlarda web trafiğini aktifleştirmek için etkili olabilmektedir.

3) Atlanabilir YouTube Video Reklamları

Ana videonun öncesine, sonrasına veya arasına eklenebilir videolardır. Atlanabilir reklamlarda izleyicinin isteği doğrultusunda 5 saniye ardından ana videoya yönlendirilme sağlanabilir.

Youtube’u kullanabileceğimiz her ortam için uygun olan bu tür sıkça başvurulan bir reklam biçimidir.

4) Atlanamayan YouTube Video Reklamları

Atlanamayan video reklamlar, platform içinde en az talep edilen seçenektir. Kullanıcıların izlemek istedikleri videoya ulaşabilmeleri için 15-20 saniyelik atlanamayan video reklamını izlemesi gerekir. Bu tip bir YouTube reklamı da videonun başına, ortasına veya sonuna eklenebilir.

Böyle bir reklamın, izleyiciye ulaşması için videonun büyüleyici ve dikkat çekici olması gerekir. Ancak bu şekilde izleyiciler mesajı baştan sona alma yoluna girer.

5) Bumper Reklamlar

Son dönemdeki en popüler YouTube reklam biçimi olan bumper reklamlar, 6 saniyelik atlanamayan reklamlardır. Genellikle marka bilinirliği ve erişimi için kullanılan bu reklamlar büyük kampanyaların tamamlayıcısı olarak varolurlar.

Bumper reklamlar, videoların başına, ortasına veya sonuna konulabileceği gibi bilgisayar ve mobil uygulamalarda açılabilir haldedir.

6) Sponsorlu Kart Reklamları

Sponsorlu kartlar video ile alakalı olabilecek içerikleri görüntüler. Sponsorlu kart reklamları, izleyicinin seçtiği ana video arka planda oynamaya devam ederken ekranın sağ üst köşesinde bulanan reklamlardır.

Üzerine tıklandığı zaman genişleyen sponsorlu kart reklamları, çoğu reklama göre daha az müdahale edici konumdadır.

Sponsorlu kart reklamları bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda görüntülenmeye uygundur.

7) TrueView Keşfet Reklamları

Küçük resim olarak görünen bu reklamlar, video arama sonuçlarında, YouTube videolarının yanında ve YouTube mobil ana sayfasında görünür. Bu format, ürün ve marka değerlendirmesi için kullanılabilecek bir Youtube reklam seçeneğidir.

Bu videolar atlanabileceği için dikkat çeken bir başlık ve hikaye kullanmak önemlidir. TrueView keşfet reklamları markayı unutulmaz ve etkili kılmak için kullanılabilecek bir yöntem olabilir.